Substanțele toxice pe care le conțin aceste haine. Cei care le poartă riscă să se îmbolnăvească

Sursă: Varandah | Dreamstime.com

Medicii au declarat că există anumite haine care conțin substanțe extrem de toxice pentru sănătate și că cei care le poartă riscă să se îmbolnăvească de cancer. Este foarte improtant să citiți eticheta acestora înainte de a le achiziționa.

Medicii au declarat că hainele care sunt prezentate ca fiind „rezistente la apă”, „rezistente la pete” sau „fără cute” conțin adesea substanțe chimice cancerigene. Și blugii au un colorant care poate elibera substanțe chimice extrem de toxice pentru sănătate.

Prof. dr. Olga Simionescu, medic primar dermatovenerologie, a explicat de ce trebuie să evităm hainele sintetice și la ce să fim atenți atunci când cumpărăm anumite obiecte vestimentare.

„Dacă cumpărăm haine de proveniență incertă noi nu cunoaștem calitatea fibrei. Dacă sunt sintetice sau cu coloranți dubioși, pot da iritații, eczeme, iar pe termen lung pot duce la tulburări hormonale sau chiar cancer. Dacă sunt la mâna a doua, poate sunt de calitate foarte bună, dar trebuie spălate foarte atent și trebuie analizate. Un produs vestimentar la mâna a doua nu înseamnă că are probleme, dar fiind foarte vechi, trebuie foarte bine curățat”, a explicat prof. dr. Olga Simionescu, medic primar dermatovenerologie, a explicat pentru DC MEDICAL.

Sursa foto: 59367503 © Chernetskaya | Dreamstime.com

Pericolul din spatele anumitor haine

Îmbrăcămintea modernă este adesea tratată cu compuși care ajută la înmuierea lor sau le împiedică să se păteze, să se șifoneze sau să se ude. Acești compuși pot provoca iritații, cancer și alte afecțiuni.

Impermeabilele conțin o clasă toxică de substanțe chimice numite substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS).

PFAS au devenit populare în SUA în jurul anilor 1940, când companiile producătoare și-au dat seama că pot rezista la căldură, grăsime, pete și apă. Acestea sunt adesea denumite „substanțe chimice veșnice”. Etichetele care conțin cuvintele Gore-Tox sau Teflon pot semnala prezența PFAS, care se găsesc în mod obișnuit în echipamentele pentru activități în aer liber și în hainele de antrenament ”care elimină umezeala.” Expunerea la PFAS a fost asociată cu cancere renale și testiculare, leziuni hepatice și probleme de dezvoltare.

Aceste substanțe chimice au fost asociate cu ADHD, astm, diabet și cancer de sân, precum și cu o serie de probleme legate de reproducere,  inclusiv scăderea funcțiilor reproductive la bărbați și endometrioza la femei.