Substanțele chimice din apă ar putea reduce șansele femeilor de a rămâne însărcinate

Sursa foto. dreamstime

Femeile care se luptă să rămână însărcinate ar putea avea probleme din cauza chimicalelor. Un studiu a constatat că femeile a căror plasmă sanguină conținea cantități mai mari de PFAS (substanțe perfluoroalchilice) – substanțe chimice care se găsesc adesea în apa de băut și în produsele de uz casnic – au o șansă cu până la 40% mai mică de a rămâne însărcinate.

Dr. Marc Siegel, profesor clinic de medicină la NYU Langone Medical Center, nu a fost surprins de constatări având în vedere că PFAS sunt legate de materialele plastice, care sunt în creștere. „Multe dintre aceste substanțe chimice sunt perturbatori endocrini, care pot afecta fertilitatea”, a spus el. „Acest studiu este un indiciu important în acest sens. Riscul este în creștere, deoarece aceste substanțe chimice se găsesc în tot mai multe locuri în cantități mai mari”.

Dificultăți în a păstra sarcina

Dintre toate tipurile de PFAS, cel care a avut cel mai mult impact negativ asupra fertilității a fost acidul perfluorodecanoic (PFDA). PFDA se găsește în mediu, precum covoare, canapele și ambalaje alimentare. Alte substanțe chimice care au afectat fertilitatea au fost acidul perfluorooctansulfonic, acidul perfluorooctanoic și acidul perfluoroheptanoic.

„La fete și în special la femei, expunerea la PFAS a fost asociată cu debutul întârziat al pubertății, precum și cu un risc crescut de endometrioză, PCOS și cancer de sân, ceea ce susține și mai mult efectele adverse pe care le are PFAS asupra sistemului reproducător feminin”, a spus el. 

De asemenea, s-a demonstrat că PFAS mărește riscurile pentru bolile tiroidiene, colesterolul și tensiunea arterială crescută, diabet și boli hepatice cronice, precum și anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de rinichi și testicul, a adăugat dr. Valvi.

Limitarea expunerii la PFAS

Dr. Kelly Johnson-Arbor, toxicolog medical și director executiv interimar la National Capital Poison Center din Washington, D.C., a declarat că expunerea la PFAS este asociată cu riscuri crescute de diabet, precum și scăderea creșterii fetale și reducerea greutății. „Deoarece se știe că substanțele chimice PFAS traversează placenta, ele pot afecta sănătatea atât a mamei, cât și a fătului”.

Autorul principal al studiului, dr. Valvi, a remarcat că studiile asupra populației din SUA și multe alte țări au identificat efecte adverse asupra sănătății de la expunerea chiar și la cantități foarte mici de PFAS. „Există expunerea continuă la PFAS prin consumul de apă potabilă contaminată, alimente contaminate și utilizarea produselor de larg consum – ceea ce înseamnă că PFAS se acumulează în organismul nostru în timp, crescând potențial riscul nostru de boli cronice”, a spus el.

Dr. Valvi a subliniat importanța limitării expunerii la PFAS, având în vedere riscurile pentru sănătate. „Cu toate acestea, deoarece PFAS sunt utilizate pe scară largă în mai multe produse de larg consum, nu putem evita pe deplin expunerea la aceste substanțe chimice”, a spus el, potrivit Fox News.