Somonul pe care îl găsim în magazinele din România nu este este atât de sănătos pe cât credeam. Conține multe substanțe artificiale care sunt periculoase pentru organism. Mare atenție la somonul consumat la rece.
Somonul este în topul preferințelor Românilor când vine vorba despre peștele pe care îl cumpărăm din comerț. Asociaţia Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor a făcut un studiu referitor la acest tip de pește. Analizele au arătat că somonul nu este nici pe departe o alternativă sănătoasă.
O echipă de experți a analizat conţinutul etichetei de la 42 sortimente de somon, din care 31 sortimente de somon afumat/marinat şi 11 sortimente de somon congelat, care se regăsesc în magazinele româneşti.
Coloranți, zahăr și substanțe periculoase
Studiul a arătat că acea culoare frumoasă a somonului de crescătorie era dată de coloranţi sintetici. Mai mult, acest tip de somon poate conține pesticide, metale grele şi dioxine, substanțe periculoase pentru organism.
În fermele piscicole din Norvegia se folosesc anual circa 67.000 tone de substanţe chimice pentru a combate paraziţii peştilor. Hrana somonilor este formată din făină de peşte, ulei de peşte, soia modificată genetic şi coloranţi artificiali.
Studiul mai arată și că un consum ridicat de somon afumat la rece (negătit) ne poate îmbolnăvi de listerioză. În plus somonul afumat şi cel congelat nu se recomandă persoanelor cu intoleranţă la histamină.
În tipurile de somn marinat s-a descoperit glutamat monosodic. De asemenea în tipul de somon Carpaccio au fost găsite urme de zahăr şi lactat de sodiu.
Somonul afumat îmbogățit cu proteine din lapte, dar avea și destul de mult adaos de zahăr. În compoziția peștelui a fost descoperită 20% glazură de gheaţă.
Avertismente pentru români
Dintr-o cantitate de 100 grame de somon afumat, un adult poate asimila necesarul zilnic de sare.
76% din somonul afumat şi comercializat în România este de crescătorie.
Numai 12% din somonul afumat sau congelat provine din ferme piscicole certificate, care respectă codurile de bune practici din domeniul pisciculturii.
Numai 5% din somonul comercializat în România este certificat BIO!
Somonul de crescătorie nu trebuie consumat de către copii şi femei gravide.
În unele ferme piscicole din Europa se creşte somon modificat genetic.
Dacă doriți să consumați somon, citiți cu mare atenție eticheta sau cereți informații despre proveniența peștelui. Cel mai bine este să consumați cât mai rar somon afumat.