Subiecte de vară. Povestea prințului cerșetor. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Subiecte de vară. Povestea prințului cerșetor. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

În anul 1906 maharajahul este invitat în Statele Unite. El mărturisește că multe din reformele lui au fost inspirate de cartea lui de căpătâi, din copilărie, ”Constituția Statelor Unite ale Americii”.

Saiajirao Gaekwad al III-lea nu a fost foarte încântat de ceea ce a găsit și a văzut în America începutului de secol XX: sărăcie, boală, mizerie, exploatare nemiloasă, rapacitate, diferențe de neimaginat între cei bogați și cei săraci, crime peste tot și domnia celui mai puternic, celui mai bine înarmat. Cum avea să-i spună vicepreședintelui, care l-a primit la Casa Albă: este bine să faci ceea ce spune brahmanul, nu ceea ce face el, (avem și noi o vorbă similară) adugând că i se pare Constituția SUA ca fiind aproape perfectă, dar... neaplicată! Relatează F. A. H. Elliot, în monografia lui ”The rulers of Baroda”, apărută în anul 1934.

Saiajirao Gaekwad al III-lea era bogat, putred de bogat, dar a băgat adânc mâna în buzunar pentru binele public. Iar binele făcut i s-a întors însutit și înmiit! În Baroda oamenii se întreceau în a plăti taxe și impozite și să participe cât mai mult la investițiile de interes general, alimentări cu apă, școli, spitale, universități, parcuri, biblioteci, fabrici, drumuri etc. Sigur, supușii lui erau săraci, altfel nu putea fi el bogat, dar poporul avea o viață mult mai bună, ca în trecut.

De multe ori maharajahul cobora din palatul lui în Parcul Central din Vadodara și își chema supușii la sfat. Mergea singur, fără frică, doar având în mână stindardul roșu al Barodei. Veneau alergând oamenii din popor, dar respectau tradiția, se ploconeau la câțiva metri la vederea maharajahului, care le spunea, cu blândețe, că vrea să se sfătuiască cu ei. Și le spunea ce idee are, ce vrea să facă, să construiască, să fabrice. Cât poate să dea poporul, el o să dea de două ori mai mult! Așa a făcut cea mai puternică flotă indiană comercială și de pescuit, mai mult de 150 de nave, așa a construit drumuri, adevărate autostrăzi, care și astăzi sunt model de inginerie și de iscusință tehnică. Și multe altele, spitale, școli, universități, biblioteci, fabrici, cartiere de locuit, apeducte și parcuri etc. Cu poporul, prin popor, pentru popor – așa cum se spunea în Constituția Statelor Unite pe care o citise când era copil!

Ne puteți urmări și pe Google News

Regretând că în România nu se găsește niciun prinț cerșetor miliardar, niciun Saiajirao Gaekwad al III-lea și că cei care ne conduc și clasa noastră politică sunt de teapa ticălosului Malharrao, nu pot decât să spun ceea ce brahmanii știu de mii de ani, că, mâine, este, în definitiv, o altă zi!