Belgia este prima ţară din lume care a anulat limita de vârstă pentru eutanasie, după o dezbatere emoţională, ce a împărţit lumea medicală în două tabere distincte - pro şi contra.
În ciuda unor proteste organizate în Belgia, în care oponenţii cereau o dezbatere amplă pe această temă, Parlamentul a decis, joi seara, că eutanasia se poate aplica şi în cazul copiilor, care "au acelaşi drept ca şi adulţii să ceară să moară cu demnitate". Legea eutanasiei a fost adoptată în Belgia în 2002, acum fiind amendată astfel încât un copil, indiferent de vârstă, să poată fi ajutat să moară, dar în condiţii stricte.
- PRIMA țară din lume care aprobă EUTANASIEREA copiilor
Cazuri foarte rare Minorul trebuie să fie în ultima fază a unei boli terminale, în care durerile provocate nu pot fi ameliorate prin tratament medical. Copilul trebuie să poată cere el însuşi această procedură şi să demonstreze că înţelege despre ce este vorba. Solicitarea va fi analizată de echipe de medici, psihologi şi asistenţi sociali, înainte de a fi luată o decizie finală, cu aprobarea părinţilor. Specialiștii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, dar foarte emoţionante. Dr. Jutte Van der Werf de la Spitalul Universitar din Bruxelles a povestit, pentru revista Time, despre frustrarea pe care a trăit-o când a tratat o adolescentă de 16 ani, care suferea de complicaţii severe ale leucemiei şi s-a aflat şase luni pe patul de spital, conectată la aparate, aşteptând să moară. De partea cealaltă a baricadei s-au aflat grupurile religioase şi 170 de pediatri belgieni, care au semnat o scrisoare deschisă către Parlament, cerând amânarea votului. Medicii sunt îngrijoraţi că modul în care se determină capacitatea copiilor de a lua decizii nu este bine precizat în lege. Micuţii ar putea fi presaţi să ia o astfel de decizie de către părinţi şi acest drept poate fi exploatat fără scrupule. Unii copii vor să-şi trăiască viaţa din plin până la final. "Avem copii care merg la examene cu două zile înainte să moară. Visează la viitor, deşi acest viitor uneori se rezumă la câteva ore", au spus pediatrii.