În timp ce Donald Trump cere statelor NATO să mărească propriul buget de cheltuieli pentru alianţă, Turcia lui Erdogan cumpără rachete de la ruşi sub ochii NATO. S-a pregătit pentru Sultan varianta achiziţionării sistemului de rachete S-400, de fabricaţie rusă. Tratativele financiare privind cumpărarea sunt avansate, a declarat Serghei Cemezov, director executiv al Rostec Corporation.
Achziţia unui sistem de apărare anti-rachetă de fabricaţie rusească din partea Turciei, reprezintă o mişcare importantă a lui Erdogan în foarte ciudata sa politică externă. Nu e vorba doar de o simplă achiziţie, ci de o alegere politică foarte relevantă sub profilul relaţiilor diplomatice triunghiulare dintre Ankara, NATO şi Moscova. Asta confirmă aliaţilor din NATO şi în special SUA că Turcia nu e dispusă să accepte pasiv alegerile strategice impuse de centrala de la Bruxelles.
Fikri Isik, ministrul turc al Apărării, a fost mereu de acord cu varianta acestei achiziţii, aceea de încercare, în afara pactului atlantic, să aibă propriul sistem anti-rachetă. În particular, spune ministrul, a contat imposibilitatea ajungerii la un acord asupra preţurilor cu partea ofertantă, alianţa atlantică.
Tratativele dintre Rusia şi Turcia pentru sistemul S-400 este în realitate o chestiune clar politică. Erdogan a hotărât mai demult să iasă din orbita NATO. Nu va ieşi definitiv însă, fiindcă comandamentul de la Bruxelles va avea mereu nevoie ca aliat o ţară din Orientul Mijlociu care nu se declară duşman. Această dorinţă de autonomie a turcilor a fost justificată în ultimele luni de decizia coaliţiei internaţionale implicată în Siria şi Irak de a aproviziona miliţiile kurde în războiul cu Daesh. Pentru Erdogan şi Turcia, kurzii sunt un duşman mai teribil decât Statul Islamic.
Cu decizia americană de înarmare a miliţiilor populare kurde, în marş spre Raqqa, Erdogan a considerat că e cazul să profite de ocazie şi să-şi mute baricentrul strategic de la Occident către Orient, titrează Occhi della guerra, apropiindu-se de Rusia şi aliaţii săi.
Rusia la rândul său, pragmatică, n-a putut decât să aprobe această apropiere turcă, fiindcă îi permite libertate de manevră în Siria şi pe de altă parte este liniştită în privinţa spaţiului său naval din Marea Neagră. Cu această achiziţie, Turcia devine a treia ţară care cumpăra sistemul rusesc anti-rachetă, după China şi India. Eurasia se transformă din ce în ce mai mult într-un sistem politic şi militar, mai amplu şi mai respectat inclusiv de NATO.