Ungaria a lansat, prin vocea ministrului afacerilor externe, o serie de acuzații extreme la adresa SUA.
Guvernul de la Budapesta a reacţionat vehement miercuri împotriva unui proiect american de finanţare a unei prese “obiective” în Ungaria, în contextul unei concentrări crescute a media în mâinile apropiaţilor premierului ungar Viktor Orban, relatează agenţiile MTI şi AFP, preluate de Agerpres.
“Despre ce este vorba, dacă nu de o imixtiune în afacerile interne' ale Ungariei, 'o ţară aliată şi democratic”, s-a întrebat ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, în timpul unei conferinţe de presă la care a precizat că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Budapesta, David Kostelancik.
Washingtonul a lansat săptămâna trecută un concurs pentru proiecte destinate 'creşterii accesului cetăţenilor la o informare obiectivă' în Ungaria, proiecte în valoare de 700.000 de dolari (590.000 de euro).
Szijjarto a subliniat că acest demers este asemănător unei tentative de a 'interveni în campania electorală' din Ungaria, ţară unde se vor desfăşura în aprilie alegeri legislative la care Orban va candida pentru un al treilea mandat consecutiv.
Luna trecută, însărcinatul cu afaceri al SUA la Budapesta, David Kostelancik (care conduce ambasada SUA în lipsa unui ambasador acreditat), s-a declarat preocupat în legătură cu unele 'tendinţe negative în domeniul libertăţii presei în Ungaria' unde o mare majoritate din media a ajuns sub influenţa unor apropiaţi ai lui Orban în ultimii ani.
Kostelancik a dezvăluit faptul că media 'prietene' beneficiază de importante contracte de publicitate şi că jurnaliştii lor sunt constrânşi să urmeze 'politici editoriale proguvernamentale'.
Washingtonul şi-a manifestat de altfel preocuparea în legătură cu publicarea, în septembrie, în Ungaria, a unei liste cu jurnalişti calificaţi 'agenţi' ai miliardarului american de origine ungară George Soros, care devenit de mai multe luni ţinta guvernului naţionalist al lui Viktor Orban.