Pandemia Covid-19 a devenit combustibilul unui război diplomatic între Washington și Beijing, angajate de mult într-o confruntare strategică.
Statele Unite au denunțat cu tărie, sâmbătă, „xenofobia autorităților chineze” împotriva africanilor care spun că sunt discriminați în orașul chinez Canton, după mai multe cazuri pozitive de SARS-CoV-2 depistate în comunitatea nigeriană.
Descoperirea acestor cazuri a creat suspiciuni față de comunitatea africană din această mare metropolă din sudul Chinei. Mai mulți africani au declarat pentru AFP că au fost alungați din locuințele lor apoi refuzați de hoteluri.
„Abuzurile și relele tratamente împotriva africanilor care trăiesc și lucrează în China amintesc cu tristețe cât de gol este parteneriatul între Republica Populară Chineză și Africa”, a declarat pentru un purtător de cuvânt al departamentului american de Stat.
„Într-un moment în care ar trebui să ne sprijinim reciproc pentru a depăși o pandemie pe care oficialii chinezi au ascuns-o în mod iresponsabil de lume, oficialii chinezi se dedică să-i arunce pe studenții africani pe stradă, fără mâncare sau adăpost”, a adăugat el.
„Este trist, dar nu surprinzător, să vezi acest gen de xenofobie din partea autorităților chineze față de africani. Oricine urmărește proiecte chineze în Africa cunoaște acest tip de comportament nedrept și manipulator”, a denunțat oficialul american.
State Unite acuză de mai multe săptămâni lipsa trensparenței Chinei de la începutul pandemiei Covid-19, detectată inițial la sfârșitul anului trecut în orașul chinez Wuhan, estimând că secretomania Beijingului a întârziat reacția restului lumii, cu costul vieții a mii de persoane, scrie Journal de Montreal.
În ciuda unui armistițiu recent în războiul cuvintelor, contrele dintre cele două mari puteri, angajate într-o confruntare strategică pe termen lung, nu se opresc.
Pe de altă parte, soarta africanilor din orașul Canton a stârnit, tot sâmbătă, preocuparea și Uniunii Africane.
Administrația Donald Trump nu a arătat un interes deosebit pentru continentul african, de la sosirea miliardarului republican la Casa Albă, în 2017.
Dar în raportul său pentru Africa, ea avertizează de fiecare dată cu privire la China, ale cărei investiții și împrumuturi acordate țărilor africane sunt, potrivit Washingtonului, motivate de orice altceva decât de amiciție și cooperare reciproc avantajoasă.
„Promisiunile oferite africanilor, inclusiv pentru cei care lucrează și studiază în China, nu sunt respectate niciodată. Tratarea oamenilor, în special a studenților, în acest fel în timpul unei crize globale de sănătate publică spune multe despre modul în care Republica Populară Chineză înțelege așa-numitul parteneriat cu Africa ”, a declarat purtătorul de cuvânt american.