SUA: Traficantul de arme Viktor Bout îşi va ispăşi pedeapsa într-o închisoare pentru terorişti

SUA: Traficantul de arme Viktor Bout îşi va ispăşi pedeapsa într-o închisoare pentru terorişti

Viktor Bout, traficantul rus de arme care a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în Statele Unite pentru că plănuia uciderea unor cetăţeni americani şi vânzarea de armament militanţilor columbieni din FARC, îşi va ispăşi pedeapsa într-o închisoare rezervată teroriştilor, din statul Illinois.

 Avocaţii lui Bout nu vor contesta sentinţa pentru că tribunalul american a decis plasarea lui într-o închisoare de securitate medie din Marion, în statul Illinois, şi nu în celebra închisoare de maximă securitate din Florence, statul Colorado, scrie cotidianul rus Kommersant, citat de RIA Novosti.

Ziarul susţine însă că declaraţiile avocaţilor referitoare la condiţiile de detenţie ale lui Bout ar putea fi premature, având în vedere că Bout va fi închis în aşa-numita Unitate pentru Managementul Comunicării (CMU), o închisoare destinată teroriştilor condamnaţi. Cei ajunşi la CMU sunt supuşi unor restricţii severe. Au dreptul la un singur telefon săptămânal, spre deosebire de cele 300 de minute lunare care beneficiază deţinuţii obişnuiţi. Teroriştii închişi în CMU pot fi vizitaţi doar de rude într-o încăpere cu pereţi din sticlă şi trebuie să discute numai în limba engleză. Toată corespondenţa le este monitorizată, singura excepţie reprezenatând-o scrisorile adresate avocaţilor. Aici au ajuns în spatele gratiilor membri ai reţelei Al-Qaida şi ai grupării teroriste Al-Shahaab din Somalia. Viktor Bout a fost condamnat la 25 de ani de închisoare de Tribunalul Federal din New York pentru că plănuia să vândă arme Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC). El a fost arestat în 2009, în Thailanda, în urma unui flagrant al agenţilor americani, care s-au dat drept cumpărători de arme. Rusul, care fusese căutat timp de 16 ani, a negat toate acuzaţiile. Procurorul general al SUA, Eric Holder, a afirmat că SUA ar putea lua în calcul extrădarea lui Bout în Rusia, dacă se va primi o cerere în acest sens din partea Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News