SUA: Submarinele de nouă generație AUKUS prind contur la San Diego

Sursa foto: KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

A început luni și există deja un prim rezultat. Australia va cumpăra cinci submarine americane cu propulsie nucleară. În schimb, designul va fi britanic. De altfel, liderii Australiei, Regatului Unit și Statelor Unite consolidează acordul de asociere și privesc împreună către o nouă generație de submarine, SSN-AUKUS.

Summitul de trei zile are loc la San Diego, în California, unde prim-miniștrii Rishi Sunak și Anthony Albanese se întâlnesc cu președintele american Joe Biden.

În cadrul acordului AUKUS (inițialele celor trei țări), Londra și Washington s-au angajat să furnizeze submarine cu propulsie nucleară Australiei.

Acordul a fost semnat în septembrie 2021, pentru a contracara activitatea Beijingului în regiunea Indo-Pacificului, dar a provocat o ciocnire diplomatică cu Franța, pentru că acordul AUKUS a determinat efectiv Australia să rupă un acord precedent, tot pentru furnizarea de submarine, cu Parisul.

Mai întâi o comandă mare de submarine australiene din partea oficialilor de la Canberra, apoi lansarea unui nou submarin care unește Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Australia: Joe Biden a dezvăluit luni un program militar spectaculos în Pacific, criticat puternic de China.

Proiectul va fi oficializat

Președintele SUA Joe Biden, premierul britanic Rishi Sunak și prim-ministrul australian Anthony Albanese se întâlnesc la o bază navală din San Diego pentru a oficializa acest proiect, care la vremea sa, în septembrie 2121, a înfuriat Franța.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a oferit luni primele detalii, în timp ce se afla încă la bordul avionului care l-a transferat pe președintele SUA în California.

Programul se va desfășura în trei etape

Mai întâi, familiarizarea Australiei cu aceste tipuri de submarine - Canberra nu are submarine cu propulsie nucleară, nici tehnologie nucleară, nici militară, nici civilă - va fi făcută o pregătire a marinarilor, inginerilor, tehnicienilor", a spus Sullivan.

Obiectivul este de a avea submarine americane și britanice în Australia, în următorii ani.

Într-o a doua fază, Australia va achiziționa trei submarine americane cu propulsie nucleară din clasa "Virginia", cu o opțiune de a cumpăra încă două. Submarinele urmează să fie livrate începând cu 2030.

În cele din urmă – a treia și cea mai ambițioasă fază a programului – Statele Unite, Australia și Regatul Unit își vor uni forțele pentru a construi o nouă generație de submarine, SSN-AUKUS, a anunțat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă.

Aceste dispozitive cu propulsie nucleară, dar înarmate în mod convențional, vor implica "investiții semnificative" în cele trei țări, a spus Sullivan.

Submarinele cu propulsie nucleară sunt greu de detectat, pot parcurge distanțe mari pentru perioade lungi de timp și pot transporta rachete sofisticate. Acest program reprezintă pentru Statele Unite "un angajament care se întinde pe zeci de ani, poate chiar un secol", a spus Sullivan. Scopul rămâne întotdeauna și oricum descurajarea de a intra în război, a asigurat Sullivan.

Beijingul nu vede cu ochi buni această alianță

Întrebat în mod repetat despre criticile la adresa Chinei, Sullivan a asigurat că Washingtonul a discutat deja problema direct cu Beijingul.

"Suntem foarte liniștiți cu privire la modul în care am conceput alianța AUKUS", a asigurat Jake Sullivan, conform căruia scopul Statelor Unite este să garanteze "pacea și stabilitatea în regiunea Indo-Pacificului". Însă, Beijingului nu-i place acest nou parteneriat militar.

Încheierea alianței AUKUS, cu anularea de către Canberra a contractului de achiziție a 12 submarine franceze, a dat naștere în 2021 unei crize diplomatice cu Franța, care a fost stabilizată ulterior. De atunci, cazul a fost rezolvat, datorită diplomației: printre altele, amintim vizita de stat a președintelui francez Emmanuel Macron în Statele Unite la începutul lunii decembrie. Joe Biden l-a sunat și la telefon pe Macron - pe 7 martie - pentru a discuta despre cooperare în Oceanul Indian și în Asia. Acum, însă, China tună și fulgeră: "Solicităm Statelor Unite, Marii Britanii și Australiei să renunțe la mentalitatea Războiului Rece și să facă mai multe lucruri pentru a încuraja pacea și stabilitatea în regiune", a afirmat Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, înainte de summit.

sursa: RADOR / it.euronews.com