Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că actele de spionaj și de furt din partea guvernului Chinei reprezintă „cea mai mare amenințare pe termen lung” pentru viitorul SUA, potrivit presei străine.
Christopher Wray susține că Guvernul de la Beijing i-a luat în vizor pe cetățenii de origine chineză din SUA, constrângându-le întoarcerea în țară, și că vrea să compromită cercetările americane privind noul coronavirus.
„Miza nu poate fi mai mare. China vrea să devină, prin orice mijloace, singura superputere a lumii”, a spus directorul FBI.
Într-un discurs de aproape o oră, directorul FBI a prezentat o imagine clară a imixtiunilor chineze, a unei ample campanii de spionaj economic, date și acte de șantaj prin care guvernul chinez vrea să influențeze politica SUA.
„În prezent, am ajuns la un punct în care FBI deschide câte un nou dosar de contraspionaj legat de China la fiecare 10 ore”, a spus Wray.
Directorul FBI a mai punctat că președintele Xi Jinping „a lansat” programul „Fox Hunt” (n.r. vânătoarea de vulpi), care îi vizează pe chinezi din străinătate și considerați periculoși pentru guvernul de la Beijing.
„Vorbim despre rivalii politici, disidenții și criticii care încearcă să expună încălcările repetate ale drepturilor omului din China”, a spus el.
„Guvernul chinez vrea să-i forțeze să se întoarcă în țară, iar tactica este de-a dreptul șocantă”, a precizat directorul FBI.
El a declarat că atunci când Guvernul chinez nu a reușit să identifice o „vulpe” (n.r. cetățean chinez din SUA), a trimis un „emisar” familiei acesteia. „Ce opțiuni avea ținta? Revenirea imediată în China sau sinuciderea”, a delarat Wray.
Beijingul, acuzat că fură din SUA „rețeta” vaccinului. FBI, pe fir! Dedesubturile unei povești cu hackeri și spionaj
Sub rezerva anonimatului, un angajat FBI atrăgea atenția, în luna mai, că amenințarea vine din partea studenților și a cercetătorilor chinezi care lucrează în laboratoarele din SUA, anunță New York Times.
„Aceștia au fost observați când încercau să obțină informații prețioase”, a spus acesta.
„Nu avem niciun indiciu că ar fi reușit”, a precizat un alt angajat al FBI. Ne așteptăm ca acuzațiile să fie publicate într-o săptămână, a adăugat el.
Solicitat de AFP, Departamentul de Stat american a refuzat să confirme sau să dezmintă aceste informaţii.
„Continuăm să îndemnăm toate guvernele străine să îşi respecte angajamentul lor de a acţiona responsabil pentru a putea promova securitatea ciberspaţiului”, a declarat simplu un purtător de cuvânt.
Statele Unite au acuzat de mult timp gigantul asiatic de spionaj industrial şi au făcut din apărarea proprietăţii lor intelectuale o prioritate în războiul comercial dintre cele două mari puteri.
O astfel de acuzaţie riscă însă să deterioreze mai mult relaţiile dintre Washington şi Beijing, deja foarte tensionate de la apariţia coronavirusului la sfârşitul lui 2019 în oraşul Wuhan din China.
Ministerul de Externe de la Beijing a respins luni orice suspiciune de piraterie după publicarea informaţiilor în New York Times.
„China este un mare apărător al cibersecurităţii şi o victimă a atacurilor cibernetice. Ne opunem ferm oricărui tip de atac cibernetic comis de hackeri şi luptăm împotriva acestora”, a răspuns într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.
„Suntem în prima linie a cercetării mondiale privind un vaccin şi un tratament împotriva bolii COVID-19. Este imoral să vizezi China cu zvonuri şi calomnii în absenţa unor dovezi”, a insistat el.
Administraţia Trump acuză autorităţile chineze că au lansat cu întârziere alerta mondială despre pandemie şi au disimulat amploarea acesteia. Prin urmare, sunt „responsabili” de răspândirea sa la nivel global, de moartea a sute de mii de persoane şi de actuala criză economică fără precedent.
Mai grav, preşedintele american, Donald Trump, şi secretarul de stat Mike Pompeo suspectează pe faţă Beijingul că a ascuns un accident de laborator la Wuhan care s-ar afla la originea pandemiei