Evenimentul Zilei > International > SUA stă cu binoclul pe Coreea de Nord. Când va provoca Kim?
SUA stă cu binoclul pe Coreea de Nord. Când va provoca Kim?

SUA stă cu binoclul pe Coreea de Nord. Când va provoca Kim?

Numeroși experți afirmă că o bravadă militară a Phenianului este iminentă, în mare parte pentru a atrage atenția noii administrații americane asupra Nordului.

La început oarecum liniștitoare, declarațiile șefului forțelor americane în Coreea de Sud (USFK) au lăsat ulterior locul temerilor cu privire la tăcerea asurzitoare a lui Kim.

„Vă spun că nu vedem, deocamdată, nici un indicator care să sugereze că poate avea loc o provocare majoră”, a declarat comandantul USFK, generalul Robert Abrams.

Abrams a fost întrebat dacă Phenian ar putea  pregăti o provocare militară înainte sau după 20 ianuarie, data  învestiturii viitorului președinte al SUA, Joe Biden.

Însă generalul american a continuat: „Nu vedem, cel puțin, astăzi. Dar situația s-ar putea schimba săptămâna vitoare”.

Numeroși experți afirmă că o bravadă militară dinspre Coreea de Nord este iminentă, în mare parte pentru a atrage atenția noii administrații americane asupra Nordului.

Abrams a spus că nu are nicio modalitate de a ști ce se va întâmpla în viitor, dar și-a exprimat speranța că Nordul va continua să mențină tensiunile scăzute pentru a oferi diplomației „o șansă”, scrie agenția sud-coreeană Yonhap.

„Sper cu adevărat că starea actuală de detentă și această reducere a tensiunilor  vor continua, astfel încât să putem menține acest spațiu, pe termen lung, pentru un fel de conștientizare diplomatică”, a subliniat, luni, comandantul USFK, în timpul unei conferințe online.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE