La început oarecum liniștitoare, declarațiile șefului forțelor americane în Coreea de Sud (USFK) au lăsat ulterior locul temerilor cu privire la tăcerea asurzitoare a lui Kim.

„Vă spun că nu vedem, deocamdată, nici un indicator care să sugereze că poate avea loc o provocare majoră”, a declarat comandantul USFK, generalul Robert Abrams.

Abrams a fost întrebat dacă Phenian ar putea  pregăti o provocare militară înainte sau după 20 ianuarie, data  învestiturii viitorului președinte al SUA, Joe Biden.

Însă generalul american a continuat: „Nu vedem, cel puțin, astăzi. Dar situația s-ar putea schimba săptămâna vitoare”.

Numeroși experți afirmă că o bravadă militară dinspre Coreea de Nord este iminentă, în mare parte pentru a atrage atenția noii administrații americane asupra Nordului.

Abrams a spus că nu are nicio modalitate de a ști ce se va întâmpla în viitor, dar și-a exprimat speranța că Nordul va continua să mențină tensiunile scăzute pentru a oferi diplomației „o șansă”, scrie agenția sud-coreeană Yonhap.

„Sper cu adevărat că starea actuală de detentă și această reducere a tensiunilor  vor continua, astfel încât să putem menține acest spațiu, pe termen lung, pentru un fel de conștientizare diplomatică”, a subliniat, luni, comandantul USFK, în timpul unei conferințe online.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE