SUA şi Rusia se pregătesc să-şi testeze rachetele în Siria. Idlib, ultimul bastion

Statele Unite ale Americii ameninţă de o săptămână că vor recurge la lovituri aeriene în Siria, dacă Assad îşi va ucide din nou cetăţenii, prin atacuri chimice. În schimb, Rusia, ca de obicei, acuză SUA că organizează aceste atacuri, doar pentru a-şi justifi ca intervenţiile.

Rusia şi-a sporit prezenţa navală în Mediterana. La fel şi SUA. De asemenea, forţele siriene de apărare antiaeriană au intrat în alertă de aproape o săptămână. SUA, pe de o parte, şi Rusia şi Siria, de cealaltă, se acuză reciproc de atacuri chimice asupra populaţiei civile.

Statele Unite au avertizat Rusia că sunt pregătite să ia măsuri militare împotriva Siriei dacă preşedintele Bashar al-Assad va utliza arme chimice pentru a recăpăta ultima regiune aflată sub controlul rebelilor, relatau, în urmă cu o săptămână, agenţiile de presă internaţionale. Oficialii americani susţineau că deţin informaţii potrivit cărora Assad ar planifica un atac chimic în provincia Idlib. Consilierul american pentru Securitate Naţională, John Bolton, i-a transmis omologului său Nikolai Patruşev că SUA sunt pregătite să răspundă cu o forţă militară şi mai mare decât cea utilizată asupra regimului Assad în trecut.

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat că le-a spus oficialilor americani la începutul acestei săptămâni că Moscova este preocupată de anumite semne ce arată că Statele Unite pregătesc noi lovituri asupra Siriei şi a avertizat în legătură cu o ‚’agresiune lipsită de fundament şi ilegală împotriva Siriei’’. Antonov s-a întâlnit în această săptămână cu oficiali americani, inclusiv cu James Jeffrey, reprezentantul special pentru Siria, a anunţat Ambasada Rusiei.

 

ONU, spectator

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat miercuri asupra „riscurilor crescânde ale unei catastrofe umanitare în cazul unei operaţiuni militare la scară largă în provincia Idlib în Siria”, transmite Agerpres. Într-un comunicat, Antonio Guterres subliniază de asemenea că „orice utilizare a armelor chimice este total inacceptabilă”. „Secretarul general cheamă urgent guvernul sirian şi toate părţile să dea dovadă de reţinere şi să se concentreze pe protecţia civililor”, adaugă comunicatul.

Guterres cere garanţilor acordurilor de la Astana (Rusia, Turcia şi Iran) să-şi „multiplice eforturile pentru a găsi o soluţie paşnică la situaţia din Idlib”. El îndeamnă din nou părţile implicate „să ia toate măsurile posibile pentru salvarea vieţii civililor, pentru a permite libertatea de mişcare şi a proteja obiectivele de infrastructură civilă, între care unităţile medicale şi şcolare”.

 

Prezenţă miliară rusă sporită

Rusia şi-a întărit prezenţa militară în largul Siriei de teama unei „provocări” a rebelilor urmată de lovituri occidentale împotriva forţelor preşedintelui Assad. Două fregate înarmate cu rachete de croazieră Kalibr, capabile să lovească ţinte la sol sau nave de suprafaţă, au fost trimise sâmbătă în Mediterana. În urma acestei desfăşurări, flota rusă dispune de zece nave şi două submarine în largul Siriei, cel mai important contingent de la începutul conflictului, în 2011, notează Izvestia, la rândul său. Din acest contingent mai fac parte în special un crucişător lansator de rachete, un distrugător destinat luptei anti-submarine şi trei nave de patrulare.

 

Rusia acuză rebelii sirieni

Armata rusă i-a acuzat pe rebelii sirieni că pregătesc o „provocare” cu arme chimice în provincia Idlib, pentru a face responsabil regimul de Damasc şi a justifica astfel lovituri occidentale asupra poziţiilor forţelor guvernamentale. Moscova a mai afirmat că serviciile secrete britanice „participă activ” la această „provocare” în Idlib, una din ultimele regiuni care nu se află sub controlul armatei siriene. În aprilie, forţele americane, franceze şi britanice au lovit cu rachete ţinte ale regimului sirian ca reacţie la un atac chimic la Duma, în apropiere de Damasc, imputat forţelor lui Assad. În replică, Rusia a denunţat o „înscenare”. Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a afirmat că luptătorii grupării Hayat Tahrir al-Sham (HTS, formată din membri ai fostei ramuri al Al-Qaida), care controlează 60% din Idlib, sunt „aproape de a declanşa o provocare foarte gravă”, cu „utilizarea de substanţe chimice cu conţinut de clor”.