SUA și Rusia pe picior de război. Avionul Kremlinului a ajuns până aproape de New York
- Tudor Borcea
- 30 septembrie 2019, 20:36
Moscova denunță refuzul Statelor Unite de a elibera vize pentru responsabilii ruși
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov (foto) nu a fost „tentat” să întoarcă din drum avionul deasupra Atlanticului în timp ce se îndrepta săptămâna trecută spre Adunarea Generală a ONU - după exemplul fostului prim-ministru Evgheni Primakov -, când a aflat că mai multor responsabili ruşi care urmau să-l însoţească în vizita la New York le-a fost refuzată viza de intrare pe teritoriul american, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de portalul Gazeta.ru.
Reprezentanta diplomaţiei ruse s-a referit la un episod datând din 24 martie 1999, când fostul premier Evgheni Primakov, care mergea într-o vizită oficială la Washington, a întors avionul din drum, deasupra Oceanului Atlantic, în semn de protest faţă de lansarea bombardamentelor NATO împotriva Iugoslaviei, din cauza situaţiei din Kosovo, la 24 martie 1999, scrie Agerpres.
„În prezent, obiectivele sunt altele şi anume tocmai de a reduce tensiunea şi daunele pe care mizau să le producă cei care au refuzat deschiderea vizelor pentru responsabilii ruşi. La ce bun să le facem jocul?!', a declarat Zaharova într-o intervenţie la postul public de televiziune Pervâi Kanal.
La 24 septembrie, Moscovei i s-a adus la cunoştinţă că celor 10 responsabili ruşi care urmau să participe la lucrările Adunării Generale a ONU, cu sediul la New York, le-a fost refuzată viza de intrare în SUA. Printre oficialii 'refuzaţi' figurau Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), şi actualul şef al Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, Dmitri Rogozin, fost vicepremier, responsabil cu industria de armament rusă.
Rogozin, care se află pe listele cu sancţiuni ale UE şi SUA în legătură cu Ucraina (anexarea Crimeii şi conflictul din Donbas), a declarat presei ruse că urma să participe la dezbateri în cadrul ONU dedicate Tratatul pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare (CTBT).
Ulterior, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a propus ca evenimentele desfăşurate pe platforme internaţionale până acum în SUA să fie transferate pe teritoriul altor state.
În acest context, Ministerul de Extern al Rusiei a acuzat Washingtonul de declanşarea unui război al vizelor şi a ameninţat cu represalii, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.
„În privinţa unui potenţial război al vizelor, ştiţi, acest război are deja loc şi SUA l-au declanşat”, a afirmat ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov, într-un interviu apărut luni în revista rusă dedicată relaţiilor internaţionale Mejdunarodnaia jizni (Viaţa internaţională).
Rusia a propus în repetate rânduri Washingtonului să ajungă la înţelegeri şi nu să acţioneze după principiul 'ochi pentru ochi, dinte pentru dinte', a afirmat înaltul responsabil diplomatic rus. „Deocamdată, aceasta nu funcţionează. Aparent, altele sunt priorităţile celor care stabilesc linia politicii SUA faţă de Rusia. Se pare că se fixează pe încercarea de a vorbi cu noi de pe o poziţie de forţă”, a spus Riabkov, fără a preciza însă dacă răspunsul Moscovei va fi unul simetric sau asimetric.
Într-un interviu acordat la sfârşitul săptămânii trecute ziarului Kommersant, Serghei Lavrov a spus că, în 2018, Moscova a venit în întâmpinarea SUA şi l-au inclus pe lista delegaţiei de responsabili americani care urma să efectueze o vizită în Rusia şi pe senatorul Ron Johnson, aflat pe „lista de sancţiuni rusească”