Evenimentul Zilei > International > SUA și COREEA DE SUD, în cele mai ample exerciții militare din istorie
SUA și COREEA DE SUD, în cele mai ample exerciții militare din istorie

SUA și COREEA DE SUD, în cele mai ample exerciții militare din istorie

Explozii, fum de camuflaj, pușcași marini și forțe navale, pe o plajă atacată, sâmbătă, după o „aterizare” a unor tancuri amfibii la mal. Exercițiul extrem de bine regizat și organizat marchează începutul unei serii, de opt săptămâni, de exerciții anuale militare între SUA și Coreea de Sud, scrie CNN.

Acestea au loc în contextul creșterii tensiunilor și a numărului testelor nucleare chiar în Zona Demilitarizată din Coreea de Nord. 

Ministerul sud-coreean al Apărării a numit aceste manevre „la cea mai mare scală care a existat vreodată”, și la care participă 300.000 de membri ai trupelor sud-coreene și cel puțin 17.000 din SUA. 

Detașamente mai mici din Australia și Noua Zeelandă au participat la operațiunile de sâmbătă. Exercițiile anuale au condus, în mod tradițional, la creșterea tensiunilor cu vecinul din nord. Ultimele luni au fost și mai tensionate, după ce Coreea de Nord a susținut că a testat prima bombă cu hidrogen și a plasat un satelit pe orbită. Ambele acțiuni au încălcat numeroase rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU. Acestea au condus la un moment rar de unitate în Consiliu, luna aceasta, când statele membre au votat în unanimitate, pentru o nouă rezoluție care să pedepsească Phenianul, cu sancțiuni suplimentare. 

Potrivit SUA, Comandamentul ONU a informat armata nord-coreeană depsre „natura non-provocatoare” a exercițiilor din acest an. Dar Coreea de Nord a răspuns cu o amenințare privind „un atac nuclear preventiv”.