SUA și China se provoacă reciproc și trimit portavioane în zonele disputate

SUA și China se provoacă reciproc și trimit portavioane în zonele disputateUn avion american s-a prăbușit în Marea Mediterană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Tranzitarea navelor militare are loc în regiuni considerate chineze de către Beijing

În plină perioadă de înteţire a disputelor geopolitice dintre Statele Unite și China, ambele țări au trimis portavioane pentru a efectua exerciții militare în regiuni considerate chineze de către Beijing.

Provocarea reciprocă reprezintă o intensificare a rivalității care pleacă de la confirmarea faptului că Joe Biden, noul președinte american, va merge pe calea confruntării deschise de predecesorul său, Donald Trump.

Războiul rece 2.0 al republicanului, început în 2017, a cuprins aproape toate domeniile posibile ale concurenței, de la autonomia Hong Kongului la rețelele de tehnologie mobilă 5G și, evident, are o componentă militară centrală. Ideea SUA este aceea de a evidenția principala slăbiciune strategică chineză, care este dependența sa de rutele maritime pentru a-și menține industria în viață, atât prin export (20% din PIB-ul chinezesc provine de acolo), cât și prin primirea de materii-prime și produse (80% din petrol provin din Oceanul Indian).

În acest scop, Washingtonul a reînviat Quad, un grup de aliați ai săi din Indo-Pacific format din Japonia, Australia și India, care se concentrează pe exerciții militare comune pentru a demonstra capacitatea de a sugruma și a-i asedia pe chinezi. Sub Biden, clubul a ținut prima sa reuniune a liderilor și a încercat să sublinieze aspecte politice, cum ar fi înlesnirea accesului la vaccinurile împotriva COVID-19 în Asia de Sud-Est, pentru a contrabalansa diplomația sanitară a Beijingului.

Americanul a creat, de asemenea, o capcană diplomatică prin acceptarea unui summit al miniștrilor de externe din Alaska, dar promovând sancțiuni înnoite asupra oficialilor chinezi din cauza represiunii din Hong Kong în ajunul întâlnirii. La reuniune, deschiderea americană a fost plină de critici la adresa chinezilor, care au răspuns ridicând tonul. Atmosfera s-a îmblânzit, iar deschiderea s-a făcut, dar gustul rămâne neplăcut.

Săptămâna trecută, Filipinele s-au plâns de prezența unei miliții chineze pe reciful Whitsun disputat din Marea Chinei de Sud. Dictatura comunistă consideră drept ale sale 85% din acele ape teritoriale, iar militarizarea insuliţelor și atolilor mici face parte din această strategie de ocupație din 2014.

Beijingul spune că bărcile pe care le are acolo sunt doar ambarcaţiuni de pescuit.

Coincidență sau nu, portavionul nuclear USS Theodore Roosevelt, unul dintre cele 11 ale SUA, a intrat duminică (4 aprilie) în regiune, traversând strâmtoarea strategică Malacca - prin care trece cea mai mare parte a comerțului maritim chinez.

Cu câteva ore mai devreme, încă sâmbătă (3 aprilie), unul dintre cele două portavioane ale Chinei, Liaoning, a trecut prin strâmtoarea Miyako, unde se află disputatele Insule Senkaku - care sunt nelocuite, dar au potențiale rezerve de petrol și care deocamdată sunt controlate de Japonia.

Ministerul Apărării din Japonia a criticat mișcarea, calificând-o drept provocatoare, și a profitat de ocazie pentru a se plânge de noua lege care guvernează Garda de Coastă chineză, care permite atacarea oricărei nave străine în apele pe care Beijingul le consideră ale sale.

Potrivit centrului Inițiativei de Cercetare a Situației Strategice a Mării Chinei de Sud de la Universitatea de la Beijing, un distrugător american, USS Mustin, s-a deplasat, de asemenea, prin Insulele Senkaku din Marea Chinei de Est la sfârşitul săptămânii.

Insulele Senkaku sunt cunoscute drept Diaoyu de către chinezi și sunt, de asemenea, revendicate cu mai puțină emfază de către taiwanezi, care le numesc Tiaoyutai.

Taiwanul, o insulă pe care Beijingul o consideră a sa, a înregistrat, de asemenea, o creștere a tensiunii luni (5 aprilie). Cel puțin zece avioane de vânătoare chineze au intrat în Zona sa de Identificare a Apărării Aeriene, o zonă în care țările au dreptul să solicite oricărei aeronave să se prezinte, altfel va fi doborâtă.

Chinezii au făcut acest lucru frecvent, deși, evident, nu a existat nici un conflict. Ideea este de a testa rapiditatea și eficacitatea cu care Taipeiul trimite avioane de vânătoare pentru a îndepărta avioanele invadatoare.

Analiștii au observat și o schimbare a tacticii chineze. Săptămâna trecută, avioane de vânătoare au fost văzute în jurul Taiwanului și nu doar testându-și apărarea îndreptată spre strâmtoarea care poartă numele insulei și care o desparte de continent.

La sfârşitul săptămânii, la fel s-a întâmplat cu un avion de patrulare maritimă Y-8, ceea ce ne face să credem despre China că își extinde cunoștințele despre tacticile taiwaneze.

Puțini în afara insulei se așteaptă la o invazie pe termen mediu, însă, având în vedere pericolul de eșec și de aducere a Statelor Unite, aliate ale Taiwanului, într-un război care astăzi nu prezintă interes pentru nimeni.

Traducere: Rador

Ne puteți urmări și pe Google News