Tensiunile dintre Washington și Beijing, pe fondul ocupării de către China a Arhipelagului strategic Spratly, cresc de la o zi la alta. Cele două părți se amenință cu represiuni militare
Armata Populară a Chinei a acuzat ieri Statele Unite pentru acumularea tensiunilor în Marea Chinei de Sud, cu ocazia lansării noii sale doctrine militare care se bazează pe conceptul de „apărare activă”. „Nu vom ataca pe nimeni, dacă nu vom fi atacați, dar cu siguranță vom răspunde, dacă vom fi atacați”, a declarat Yang Yujun, purtătorul de cuvânt al Armatei chineze.
Accelerarea eforturilor Beijingului de a transforma recifurile de corali care formează Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud în teritoriu locuibil a creat serioase îngrijorări internaționale. Arhipelagul Spratly se află într-o zonă comercială strategică și este revedincat și de Filipine, Vietnam și Taiwan.
Statele Unite și-au sporit prezența militară în zonă și activitatea de supraveghere a traficului naval și aerian, folosind inclusiv drone.
Declarații belicoase
Luni, oficiosul chinez în limba engleză Global Times avertiza că dacă Statele Unite și-au fixat ca obiectiv să oprească revendicările teritoriale ale Chinei, atunci se va ajunge la confruntare: „O ciocnire între China și Statele Unite în Marea Chinei de Sud este inevitabilă, iar intensitatea confruntării va fi mai mare decât ceea ce oamenii înțeleg în mod normal prin „fricțiuni”.
În același articol, expertul militar Peng Guangqian a avertizat: „China va răspunde pe măsură, dacă Statele Unite se apropie la o distanță mai mică de 12 mile de insule.”
Ciocnirea coloșilor
Un alt expert militar, Zhu Feng, de la Universitatea din Nanjing, a declarat că dacă ambele țări desfășoară misiuni de zbor în zonă, ciocnirile sunt foarte probabile: „Odată ce China își desfășoară aviația pentru a alunga avioanele de vânătoare americane, este foarte probabil ca ambele părți să deschidă focul din cauza vitezelor foarte mari de zbor.”
În timpul recentei vizite la Beijing a secretarului de stat american, când John Kerry a abordat subiectul Mării Chinei de Sud, ministrul de Externe chinez Wang Yi i-a replicat că hotărârea țării sale de a-și apăra interesele în zonă este „tare ca stânca”.
Întâlnirea recentă dintre secretarul de stat american și omologul său chinez a fost un dialog al surzilor
La rândul său, adjunctul secretarului de stat afirma săptămâna trecută că forțele americane „vor continua să-și exercite în totalitate dreptul de a opera în apele internaționale”. Daniel Russell a avertizat: „Nici o persoană întreagă la minte nu va încerca să oprească forțele americane să opereze”.