SUA și China încep să-și piardă răbdarea cu liderul de la Phenian

Administrația Donald Trump consideră că programul nuclear al Coreei de Nord este tot mai îngrijorător, o provocare pentru care trebuie găsite rapid soluții. Ce calcule stau în spatele acestei situații de urgență?

Calculele americanilor se bazează pe tot mai multe studii și tot mai mulți experți, ca și rapoarte ale serviciilor secrete, care arată că Phenianul este capabil să producă o bombă nucleară la fiecare șase sau șapte săptămâni. Informațiile, imposibil de verificat pe teren până când experții nu vor avea acces nelimitat la facilitățile nucleare ale Coreei de Nord, explică nervozitatea echipei lui Trump și ideea că s-a pierdut prea mult timp și trebuie luate măsuri urgente împotriva regimului lui Kim Jong-un.

Ani de zile, președinții americani au decis că orice îmbunătățire a programului nuclear al Coreei de Nord (un test nuclear, o nouă variantă de rachetă) este îngrijorătoare, dar nu merită o confruntare care s-ar transforma într- un conflict deschis.

Schimbarea tacticii

Acei mici pași făcuți de oameni de știință nord-coreeni au condus, însă, la dezvoltarea unor focoase nucleare care ar putea ajunge până la Seattle. „Au învățat foarte mult”, spune Siegfried S. Hecker, profesor la Stanford, care a condus laboratorul de armament din New Mexico, locul unde s-a născut bomba atomică între 1986- 1997 și pe care nord-coreeni l-au lăsat să intre în uzinele lor nucleare de 7 ori.

Coreea de Nord amenință acum cu un alt test nuclear, care ar fi al șaselea în 11 ani. Ultimele trei teste - cel mai recent în septembrie - au generat explozii de tipul celei de la Hiroshima. Nu se știe cum va reacționa Donald Trump la un astfel de test, dar le-a spus reprezentanților Consiliului de Securitate al ONU, într-o întâlnire la Casa Albă, luni, că ar trebui să aplice sancțiuni mult mai dure, de pildă tăierea resurselor de energie electrică. Iar duminică Trump a discutat despre Coreea de Nord cu președintele chinez Xi Jinping.

Arsenal îngrijorător

Dacă nu se schimbă nimic, arsenalul nord-coreean poate ajunge la 50 de arme nucleare până la finalul mandatului lui Trump, adică jumătate din cel al Pakistanului.

Oficialii americani spun că Phenianul știe deja cum să contracte aceste bombe, pentru a se potrivi pe rachete cu raze mici și medii de acțiune, ceea ce înseamnă că Japonia și Coreea de Sud, dar și miile de soldați americani din aceste țări vor fi ținte sigure. Estimările arată că nord-coreenii au circa 1.000 de rachete balistice de 8 feluri.

Coreea de Nord a avansat foarte mult de la începutul programului său nuclear din anii 1950, când URSS a început pregătirea oamenilor de știință nord-coreeni.

Exerciții militare de ambele părți

Coreea de Nord a sărbătorit, ieri, 85 de ani de la înființarea armatei sale, printr-un exercițiu de tiruri convenționale, după ce au existat zvonuri că ar putea avea loc un test nuclear sau un tir cu rachetă. În paralel, Seulul a anunțat exerciții cu un portavion american și un submarin, așteptate să sosească în regiune. Potrivit presei sud-coreene, Coreea de Nord a marcat evenimentul cu cel mai mare exercițiu al său de tiruri de artilerie în portul Wonsan, în estul țării. Comuniștii au avertizat că în cazul unei lovituri venite din SUA, „consecințele vor fi devastatoare”.