SUA și-a avertizat cetățenii. Ce riscă americanii care se află în China

Tensiunile dintre Statele Unite ale Americii și China sunt departe de a se încheia, iar acum Wahingtonul a trecut la atenționări pentru cetățenii săi.

Astfel, Statele Unite şi-au atenţionat sâmbătă cetăţenii asupra „riscului crescut de detenţie arbitrară” în China, într-un context de tensiuni puternice între Washington şi Beijing.

Cetățenii americani din China „pot fi supuşi unor interogatorii şi detenţii prelungite din motive legate de 'securitatea statului'”, a atras atenţia Departamentul de Stat.

De asemenea, Departamentul de Stat le-a mai atras atenția amerincanilor din China că autorităţile chineze pot de asemenea impune interdicţii de ieşire în cadrul „aplicării arbitrare a legilor locale în alte scopuri decât menţinerea ordinii publice”.

Beijingul a promis vineri represalii împotriva SUA, la o zi după ce Washingtonul a introdus sancţiuni împotriva mai multor lideri chinezi acuzaţi de reprimarea minorităţii musulmane uigure din Xinjiang.

Miercuri, Beijingul a anunţat limitări de vize împotriva unor oficiali americani, în urma sancţiunilor Washingtonului, care acuză Beijingul că limitează accesul la Tibet.

Aceste represalii mutuale survin într-un context de degradare a relaţiilor sino-americane, punctele sensibile înmulţindu-se în ultimele luni: represiunea din Hong Kong odată cu intrarea în vigoare a unei legi controversate privind securitatea, pandemia de COVID-19 şi tensiunile din Marea Chinei de Sud.

Australia şi Canada le-au transmis de asemenea avertismente cetăţenilor lor din China, din cauza riscului de detenţie arbitrară.

În 2019, autorităţile chineze l-au arestat pe scriitorul sino-australian Yang Hengjun, care a fost inculpat pentru spionaj în martie.

Beijingul a dispus de asemenea arestarea a doi canadieni după reţinerea directoarei financiare a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei, Meng Wanzhou, la Vancouver în decembrie 2018, potrivit Agerpres.

China a respins vineri o nouă invitaţie a Statelor Unite de a se alătura discuţiilor americano-ruse despre reducerea arsenalelor lor nucleare, acuzând Washingtonul că îi „distorsionează” poziţia în legătură cu acest subiect.

SUA şi Rusia au avut la sfârşitul lunii iunie la Viena discuţii în încercarea de a prelungi Noul START. Acest acord bilateral limitează numărul extrem de mare al focoaselor nucleare şi expiră în februarie 2021.

Statele Unite vor să includă China în negocieri, spunând că este în expansiune rapidă capacitatea nucleară a acesteia. Beijingul refuză, subliniind că are un arsenal care nu poate fi comparat cu ale celor doi rivali ai săi din Războiul Rece.

Ministerul de Externe chinez s-a declarat miercuri deschis la negocieri. Însă cu condiţia ca Washingtonul să îşi reducă drastic numărul de focoase nucleare, care este de 18 ori mai mare decât al Beijingului, mai arată sursa citată.