Aflat la Beirut, Tillerson insistă că SUA nu au livrat „niciodată” armament greu Unității de protecție a poporului (YPG), pe care Turcia o clasifică drept „grupare teroristă” , potrivit ABC News.

 

 

Erdogan a acuzat Statele Unite de colaborare cu miliția kurdă, cerând liderilor de la Washington să renunțe la această practică.

 

„Noi nu am dat niciodată arme grele YPG, aşadar nu avem la ce să renunţăm'', a răspuns Tillerson, în cadrul unei conferințe de presă de la finalul vizitei sale la Beirut, de unde urmează să plece în Turcia.

 

Chestiunea înarmării miliției kurde reprezintă o problemă foarte importantă pentru Turcia. Conform oficialilor turci, ar exista o promisiune din partea președintelui american, Donald Trump, de a înceta susținerea americană pentru YPG. Casa Albă a numit această nouă politică „ajustarea susținerii militare” a grupului.

 

În data de 6 februarie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat SUA că au trimis 5.000 de camioane şi 2.000 de avioane cu arme în teritoriile aflate sub controlul forţelor kurde din nordul Siriei, potrivit agerpres.ro.

 

Turcia a lansat luna trecută o ofensivă contra enclavei kurde Afrin din nord-vestul Siriei, pentru a-şi apăra frontiera de combatanţii YPG.

 

Estimaţi la circa 15% din populaţia siriană şi oprimaţi timp de decenii sub regimul Assad, kurzii au profitat de războiul declanşat în 2011 în Siria pentru a stabili o autonomie de facto în teritoriile pe care le controlează în nordul şi nord-estul Siriei.

 

Această libertate relativă de care se bucură kurzii din Siria îngrijorează Ankara, care se teme că astfel vor fi alimentate aspiraţiile similare ale comunităţii kurde din Turcia.