1400 de comandouri americane și aliate au participat la exerciții și la operațiuni secrete în cadrul unei misiuni de luptă contra amenințărilor schimbătoare ale Rusiei.
Echipe ale US Army Special Forces (Beretele verzi) și ale Navy SEALs au desfășurat misiuni de sprijin a forțelor din Europa de Est și din țările baltice în caz că acestea ar urma să fie confruntate cu comandouri rusești fără însemne pe uniformă, așa zișii „omuleți verzi” care au ajutat Moscova să preia Crimeea, în 2014, dezvăluie New York Times. Astfel, în cadrul unei strategii revizuite a Pentagonului pentru a contra amenințările în creștere din partea Rusiei (și a Chinei), comandouri americane fac echipă cu parteneri europeni de pe flancul estic al Bătrânului Continent pentru a contracara războiul hibrid al lui Putin. Care, potrivit responsabililor aliați, implică din ce în ce mai mult manipularea evenimentelor utilizând un amestec de subterfugii, cyberatacuri și război informațional.
O fereastră către zona gri
Generalul Richard D. Clarke, șeful comandamentului Operațiunilor Speciale al Pentagonului, a declarat într-un interviu: forțele trebuie să lucreze la limită pentru a contracara agresiunea Rusiei. Exercițiile, care au avut loc două săptămâni în Ungaria, Bulgaria și în România, au oferit o fereastră cu privire la operațiuni deloc la vedere altminteri, așa numitele zone gri, care sunt destinate să rămână sub pragul de incidență a conflictelor deschise dar mereu riscă să atingă exact ceea ce încearcă ambele părți să evite: apăsatul pe trăgaci. Blitzkrieg aliat Acțiunea acestor trupe speciale a avut loc în același timp cu exercițiul multinațional Saber Guardian 2019, condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) și Statul Major al Forțelor Terestre al Armatei României, care a avut loc pe teritoriile Bulgariei, României și Ungariei. Obiectivul: „Evidențierea coeziunii, unității și solidarității statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în timp scurt, oriunde în Europa”. Căpitanul Mark Schafer, membru al Navy SEALS a condus exercițiile făcute de americani în Bulgaria și în România.
Rusia, minciuni de gazetă comunistă
SUA și aliații lor trebuie să surmonteze un dezavantaj natural: puteri autoritare, precum Rusia, se mișcă natural în conflicte hibride. De altfel, responsabili americani au declarat că media rusești au țintit în două reprize forțele speciale americane și trupele convenționale, înaintea recentelor alegeri legislative din Ucraina, în încercarea de a semăna discordie între cele două țări. Cum ar fi că guvernul ucrainean a eliberat pașapoarte ucrainene forțelor americane pentru a se infiltra în Rusia. Sau că tot forțele speciale americane vor lansa o nouă manifestație prooccidentală Euromaidan, tot înaintea alegerilor legislative ucrainene.
Harta și busola, în urma cyberatacului
La câțiva kilometri de cartierul general maghiar și în locații din Bulgaria și din România, comandourile au practicat scenarii în cadrul cărora echipamentele lor de înaltă tehnologie și de lovituri de precizie, ghidate prin comunicații via satelit, au fost contracarate de un cyberatac al Moscovei. „Am revenit la busole și hărți, fără nimic altceva. Școala veche. Ne pregătim pentru ce-i mai rău”, a declarat generalul Tamas Șandor, comandantul celor 1000 de militari ai trupelor speciale maghiare. Mici echipe de comando din zece țări au repetat misiuni de recunoaștere clandestine, fofilându-se printre potențiale ținte și comunicând informații forțelor locale. Alte operațiuni au constat în infiltrarea comandourilor în spatele liniile inamice și retragerea lor fără a fi detectate. Comandanții șiau perfecționat capacitatea de a coordona activitățile „stealth” simultane și în curs de dezvoltare în mai multe țări.
Dacă mor, ștergeți istoricul din telefon
Trupele speciale au simulat și acțiuni de descindere într-o clădire abandonată, în cadrul unui scenariu în care separatiști din țările din Est, fideli Rusiei, sunt suspectați că vor să fabrice o bombă „murdară” pe bază de clor și de alte produse chimice. Dintr-un elicopter Puma, comandourile au luat cu asalt clădirea, au capturat materialele necesare fabricării bombei și au capturat „teroriștii”. La ora actuală, pe câmpul de luptă, soldații poartă telefoane mobile. Și, ca o trimitere la noile pericole cu care se confruntă trupele în era cyberatacurilor, instrucțiunile de pe husele telefoanelor mobile specifică: „Dacă mă găsiți mort, ștergeți istoricul din telefon”.