Ultimul stoc de uraniu îmbogăţit a fost recent repatriat în Rusia, la bordul a două avioane cargo, cu sprijinul administraţiei americane.
Aproximativ 54 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit de origine rusească au fost evacuate în două tranşe din România şi repatriate în Rusia, a anunţat ieri Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară din Statele Unite (NNSA).
România este prima ţară din care materialul nuclear este evacuat după discursul de pe 5 aprilie 2009 al preşedintelui american, Barack Obama, în care acesta şi-a exprimat angajamentul de a securiza în patru ani materialul nuclear de risc din întreaga lume.
Totodată, cele două transporturi, organizate duminică şi luni, prin care întregul stoc de uraniu puternic îmbogăţit - atât uzat, cât şi proaspăt - a fost scos din ţara noastră, sunt primele efectuate pe cale aeriană. România se numără astfel printre cele 14 ţări vizate până în prezent de astfel de operaţiuni de evacuare a materialului nuclear. Material pentru două bombe
Potrivit directorului adjunct al programului Iniţiativa de Reducere a Ame ninţărilor Globale din cadrul NNSA, An drew Bieniawski, prezent ieri la Bucureşti, cantitatea de uraniu puternic îmbogăţit retrasă din România, provenind de la reactoare de cercetare din Măgurele şi Piteşti, era suficientă pentru producerea a două bombe nucleare. Oficialul american a subliniat că cel puţin 14 transporturi similare vor avea loc în perioada imediat următoare, la nivel global.
La rândul său, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România, Vajda Barbola, a declarat că România a importat combustibilul evacuat luni în Rusia pentru o serie de cercetări, dar nu l-a utilizat niciodată.
„Intenţia a fost reducerea procentului de uraniu din combustibil, dar s-a renunţat la idee şi combustibilul nu a fost folosit. În locul acestui combustibil am primit de la Federaţia Rusă un alt combustibil uşor îmbogăţit pe care îl putem utiliza la Piteşti”, a spus acesta. Vajda Barbola a adăugat că instituţia pe care o conduce are în vedere un nou acord cu NNSA privind îmbunătăţirea siguranţei materialelor speciale nucleare şi a surselor radioactive. Potrivit oficialului român, anterior, România a mai repatriat, tot în două tranşe, uraniu îmbogăţit în Statele Unite, utilizat la centrul de cercetare de la Piteşti. Colaborare tripartită
Uraniul îmbogăţit, transportat la aeroportul Otopeni sub stricta supraveghere a brigăzii speciale de intervenţie a Jandarmeriei, va fi depozitat la două centre din apropierea oraşelor ruse Celeabinsk şi Dimitrovgrad, unde va fi reprocesat pentru a nu putea fi utilizat în scopuri militare. Cele două facilităţi sunt „adevărate Fort Knox”, a explicat Bieniawski, autorităţile ruse primind asistenţă din partea Statelor Unite pentru securizarea respectivelor locuri.
Costul operaţiunilor s-a ridicat la 11,5 milioane de dolari, fonduri alocate de administraţia americană. Zece agenţii guvernamentale de la Bucureşti, Moscova şi Washington şi două organizaţii internaţionale (AIEA şi EURATOM) au colaborat strâns pentru derularea acestor transporturi.