SUA salută inițiativa Greciei privind deghețarea relației cu Turcia

Departamentul de Stat al SUA a salutat inițiativa Atenei de a comunica telefonic cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, informează Rador.

Departamentul de Stat al SUA a salutat inițiativa Atenei și premierului grec, Kyriakos Mitsotakis, de a comunica telefonic cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, pentru a restabili canalele de comunicare cu Turcia într-o perioadă în care actele ilegale turcești de la granița comună de la Evros, din Marea Egee și Mediterana de Est, dar și retorica deseori peiorativă și incendiară a Ankarei la adresa Greciei și a premierului grec au tensionat la maximum relațiile dintre cele două țări și au suspendat canalele diplomatice de comunicare.

SUA consideră că este în interesul comun al Greciei și Turciei, două țări aliate NATO, să mențină deschis dialogul pentru cooperare și soluționare pașnică a diferendelor.

Conversația telefonică dintre premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, și preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a fost văzută ca fiind un prim pas pentru spargerea gheții și restabilirea canalelor de comunicare între Atena și Ankara, care au fost suspendate din 24 ianuarie, în timp ce relația dintre cei doi politicieni a fost complet deteriorată în urma evenimentelor de la granița comună Grecia-Turcia, la Evros, când Recep Tayyip Erdoğan a declart că nu dorește să mai poarte nicio discuție cu premierul grec.

În cadrul recentului dialog, cei doi lideri au abordat probleme politice minore, precum efectele pandemiei și perspectiva deschiderii frontierelor pentru restabilirea fluxului turistic. Și Kyriakos Mitsotakis a remarcat că, în principiu, nu se opune includerii Turciei în primul grup de țări terțe pentru care Uniunea Europeană ar putea ridica restricțiile de călătorie.

Surse diplomatice au subliniat că asigurarea calmului pe frontul greco-turc este un factor care ar facilita sosirea turiștilor, întrucât zona mai largă devine o destinație mai atractivă, dar Atena  aținut să menționeze că, deși admite că atunci când se întrerup canalele de comunicare nu poate exista nici diplmație, nici înțelegere, acest lucru nu implică în niciun caz concesii în dauna intereselor naționale elene.

Sursa: Rador