Vineri, Rusia a avertizat SUA împotriva retragerii „extrem de iresponsabile” din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care expiră la 2 februarie, informează AFP.
Secretarul de stat american Mike Pompeo urmează să se exprime vineri asupra viitorului acestui important tratat de dezarmare, semnat la sfârşitul Războiului Rece, în condiţiile în care cele două puteri se acuză reciproc de încălcarea pactului, din care SUA ameninţă să se retragă.
„Noi considerăm că acest tratat este necesar. El este în interesul securităţii noastre, al securităţii europene. Ar fi extrem de iresponsabil să-l subminăm prin acţiuni unilaterale”, a avertizat ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov, potrivit declaraţiilor sale difuzate de televiziunea publică rusă.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a indicat, la rândul său, că Rusia aşteaptă să primească vineri o „notificare din partea SUA” privind soarta Tratatului INF.
„Reticenţa americanilor de a ne auzi argumentele şi de a purta negocieri pe fond cu Rusia pare să indice că decizia de a rupe tratatul a fost luată demult la Washington”, a spus Peskov, adăugând că „este foarte probabil ca această decizie să înceapă să fie pusă în aplicare în următoarele zile”.
SUA reproşează Rusiei, în special, dezvoltarea rachetei 9M729, capabilă să transporte o ogivă nucleară şi care, potrivit Washingtonului şi NATO, are o rază de acţiune de peste 500 km şi, prin urmare, încalcă acordul.
Washingtonul a dat Moscovei termen de 60 de zile, care expiră la 2 februarie, pentru a distruge această rachetă într-o manieră verificabilă, în condiţiile în care Rusia insistă că racheta sa are o rază de maximum „480 km”.
Tratatul INF, încheiat în 1987, interzice dezvoltarea şi desfăşurarea rachetelor cu o rază de acţiune între 500 şi 5.000 km.
Rusia, care susţine că vrea să joace „transparent”, a prezentat presei săptămâna trecută racheta Novator 9M729, dezminţind acuzaţiile. În schimb, Moscova acuză Washingtonul că încalcă Tratatul INF, în special, prin sistemul său antirachetă instalat în România şi care în viitorul apropiat urmează să fie desfăşurat şi în Polonia.
Referitor la această prezentare, Washingtonul a denunţat o 'simulare de transparenţă', iar ataşaţii militari ai SUA, Marii Britanii, Franţei, Germaniei, precum şi reprezentanţii misiunilor NATO şi UE au ignorat evenimentul, conform presei ruse.
„Noi nu încălcăm tratatul. Am propus în repetate rânduri americanilor să aducă probe în sprijinul acuzaţiilor lor”, a afirmat Riabkov vineri, acuzând SUA că încearcă să „epuizeze economic” Rusia „printr-o nouă cursă a înarmărilor”.
În cursul unei întâlniri, joi, la Beijing, cu subsecretarul de stat american Andrea Thompson, Serghei Riabkov îşi exprimase regretul faţă de „lipsa de progrese” în discuţiile cu privire la Tratatul INF.
Tratatul INF, încheiat în 1987, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km şi a pus capăt crizei rachetelor declanşate în 1980 prin desfăşurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare ce ţinteau capitale occidentale.