„China, complice la invazia Rusiei din Ucraina”. Șeful MI6, atac la comuniștii de la Beijing

„China, complice la invazia Rusiei din Ucraina”. Șeful MI6, atac la comuniștii de la Beijing Sursa Foto: Arhiva EVZ

 Cu ocazia unuia dintre rarele sale discursuri, șeful serviciului MI6, aflat la Praga, a acuzat guvernul Chinei și pe liderul acestei țări, Xi Jinping, că ar fi fost „complici absoluți” la invazia Rusiei din Ucraina.

Sir Richard Moore, care este șef al acestui serviciu de informații începând din 2020, a comentat și extraordinara revoltă din iunie a grupului de mercenari Wagner, condus de Evgheni Prigojin, scrie The Guardian.

Cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Xi și Putin au semnat un acord nelimitat legat de un parteneriat al țărilor lor. După lansarea războiului, China a căutat să se prezinte drept un mediator neutru, semnalându-se totodată că Xi nu s-a bucurat de aceste evenimente, când de fapt Beijingul a refuzat practic să condamne sau să descurajeze public Rusia, iar unii oficiali și-au exprimat uneori chiar și un sprijin direct.

„Din momentul când Putin a invadat Ucraina, chinezii i-au sprijinit foarte clar pe ruși”, a declarat Moore cu ocazia unui eveniment organizat, miercuri, de Politico. „Pe plan diplomatic, ei i-au sprijinit complet pe ruși, s-au abținut de la un vot important din cadrul Națiunilor Unite și au susținut cu cinism toate acțiunile rușilor, mai ales pe cele din Africa și din America Latină, condamnând NATO și spunând tot felul de asemenea lucruri”.

Cât de importantă este China

În prezent, Moore și serviciul MI6 au dedicat Chinei mai multe fonduri decât în cazul oricăror alte misiuni, asta „reflectând importanța Chinei în lume și nevoia crucială de a înțelege atât intențiile, cât și capacitățile de care dispune guvernul chinez”.

Este de așteptat ca declarațiile sale să se izbească de o ripostă dură din partea Beijingului și survin după un recent discurs și eseu al lui Bill Burns, în care directorul CIA a lansat un avertisment legat de „acțiunile” care însoțesc ascensiunea Beijingului: „Agresiunea Rusiei implică un test formidabil. Dar China este singura țară care, în același timp, intenționează să schimbe ordinea mondială, dispunând de o tot mai mare putere economică, diplomatică, militară și tehnologică prin care poate face asta”.

Moore a spus că echilibrul de forțe dintre Rusia și China s-a schimbat în favoarea acesteia din urmă, iar asta a afectat prestigiul lui Putin în Rusia. Moore a sugerat că puterea lui Putin a fost șubrezită și de revolta Grupului Wagner din luna iunie.

„Nu te poți izbi de avansul unui grup de mercenari spre Moscova, lăsându-l să se apropie la 125 km. de capitală, fără să fi prevăzut că se va întâmpla un asemenea lucru”, a mai spus el.

„Prigojin era un personaj inventat”

„Prigojin era un personaj inventat, creat chiar de Putin or, cu toate astea, el s-a întors împotriva lui”.

Moore a spus că Putin „nu a ripostat”, ci a apelat la Belarus „ca să ajungă la un acord” cu Prigojin. Locul unde se va fi aflat șeful Grupului Wagner nu a fost prea clar după ce trupele sale s-au întors împotriva lui Putin, după care el le-a oprit înaintarea în schimbul retragerii oricăror acuzații la adresa mercenarilor. Kremlinul a declarat că Putin a discutat îndelung cu Prigojin – calificat anterior ca fiind trădător – și cu alți șefi ai grupului Wagner după ce aceștia ar fi renunțat la lovitura de stat.

„La micul dejun, Prigojin și-a început ziua ca trădător, a fost grațiat la dineu, iar, câteva zile mai târziu, a fost invitat la ceai”, a declarat Moore cu ocazia evenimentului de la Praga.

„Așadar, există niște lucruri pe care chiar și șefului MI6 îi vine greu să și le explice ca să vadă cine e implicat și cine nu”. (Articol de Helen Davidson. Traducerea: Alexandru Danga/Rador).

Ne puteți urmări și pe Google News