SUA resping ideea unui „război total” cu Iranul, după atacul asupra Israelului

SUA resping ideea unui „război total” cu Iranul, după atacul asupra Israelului Joe Biden. Sursa foto: EPA/JIM LO SCALZO

Casa Albă a subliniat duminică că SUA nu doresc o „escaladare” sau un „război total” cu Iranul, potrivit purtătorului de cuvânt John Kirby, în contextul unui atac fără precedent asupra Israelului.

În timpul nopții de sâmbătă spre duminică, Iranul a lansat un atac extins cu drone și rachete, marcând astfel primul atac direct asupra teritoriului israelian, ceea ce a ridicat preocupări cu privire la escaladarea conflictului în regiune.

Armata israeliană a raportat că atacul a fost „neutralizat”, în timp ce Iranul a considerat că a fost un răspuns justificat la distrugerea consulatului său din Damasc.

SUA reacționează la atacul Iranului asupra Israelului

Preşedintele (Joe Biden) a fost clar: nu vrem escaladare. Nu vrem un război în toată regula cu Iranul. Cred că orele şi zilele următoare ne vor spune multe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Le-am spus foarte clar tuturor părţilor, inclusiv Iranului, ce vom face şi cât de în serios vom lua orice potenţială ameninţare la adresa personalului nostru din Orientul Mijlociu”, a declarat Kirby.

Sâmbătă seara, Joe Biden a declarat că forțele SUA au contribuit la interceptarea „aproape tuturor” dronelor și rachetelor lansate de Iran asupra Israelului.

El a subliniat, de asemenea, sprijinul „neclintit” pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu.

SUA-Iran

Sursa: Dreamstime.com

Dezacorduri între Joe Biden şi Benjamin Netanyahu

În ultimele săptămâni, divergențele dintre Joe Biden și Benjamin Netanyahu au devenit tot mai evidente.

Președintele SUA îl acuză pe Netanyahu pentru desfășurarea războiului de peste șase luni în Gaza, care a condus la o tragedie umanitară și a amplificat amenințarea cu foametea.

„Vom continua să lucrăm cu el, îl vom sfătui”, a spus Kirby, reiterând că SUA vor „continua să-i ajute (pe israelieni) să se apere”, potrivit Agerpres.

Joe Biden și Netanyahu

Sursa foto: Colaj EVZ

Anterior, într-o convorbire telefonică de sâmbătă, președintele Biden i-a comunicat premierului israelian Benjamin Netanyahu că SUA nu vor susține nicio acțiune de represalii a Israelului împotriva Iranului.