Consilierul american pentru securitate naţională John Bolton a denunţat liniştea ''asurzitoare'' din partea Iranului, dar a precizat că, în pofida tensiunilor actuale dintre Washington şi Teheran uşa rămâne deschisă pentru ''negocieri veritabile''
Consilierul american pentru securitate naţională John Bolton a denunţat marţi liniştea ''asurzitoare'' din partea Iranului, dar a precizat că uşa rămâne deschisă pentru ''negocieri veritabile'', în pofida tensiunilor actuale dintre Washington şi Teheran, informează AFP şi Reuters.
În urma anunţării unor noi sancţiuni americane contra Teheranului, preşedintele iranian Hassan Rouhani a acuzat marţi SUA că ''mint'' atunci când afirmă că doresc să negocieze cu Iranul. ''Preşedintele (Donald Trump) a ţinut deschisă această uşă pentru negocieri veritabile în vederea eliminării complet şi verificabil a programului de arme nucleare al Iranului, a sistemelor sale de lansare a rachetelor balistice, a sprijinului său pentru terorism internaţional şi a altor comportamente maligne în lume'', a spus Bolton în timpul unei întrevederi cu omologii săi rus şi israelian şi în prezenţa premierului israelian Benjamin Netanyahu, la Ierusalim. ''Tot ce trebuie să facă Iranul este să intre pe această uşă deschisă. În momentul în care discutăm, reprezentanţii diplomaţiei americane se îndreaptă către Orientul Mijlociu în căutarea unei căi spre pace. Drept răspuns, Iranul dă dovadă de o linişte asurzitoare'', a adăugat oficialul american.
Ambasadorul Iranului la ONU, Majid Takht Ravanchi, a menţionat luni că Teheranul nu va fi de acord să poarte negocieri cu SUA atât timp cât se află sub ameninţarea sancţiunilor. Tensiunile s-au amplificat între Iran şi SUA după ce, la 13 iunie, două petroliere, unul aparţinând unui armator norvegian şi celălalt unui armator japonez, au fost lovite de dispozitive explozive la ieşirea din strâmtoarea Ormuz, la circa 30 de mile de coasta Iranului. Washingtonul susţine că cele două nave au fost atacate de Iran, afirmând că a recuperat fragmente de mine magnetice ale armatei iraniene, în timp ce Iranul respinge orice implicare în acest atac, iar preşedintele iranian Hassan Rouhani a calificat acuzaţiile americane drept ''propagandă''. Pe 19 iunie, o dronă americană a fost doborâtă de o rachetă sol-aer iraniană deasupra Golfului Oman. Potrivit versiunii Teheranului, drona pătrunsese în spaţiul aerian al Iranului pentru o ''misiune de spionaj''. În schimb, Washingtonul susţine că drona se afla în spaţiul aerian internaţional şi a denunţat un ''atac neprovocat'' al armatei iraniene. Donald Trump a confirmat vineri relatările din presă conform cărora hotărâse lovituri aeriene împotriva unor ţinte din Iran, dar le-a anulat înainte ca Pentagonul să înceapă executarea lor. El a scris pe Twitter că a decis în final să anuleze această operaţiune de teama că ea putea provoca victime colaterale.