SUA. Raportul Comisiei pentru informații din SENATUL american, dat publicității azi. 5 ÎNTREBĂRI despre PROGRAMUL ÎNCHISORILOR CIA

Comisia de informații a Senatului american va da publicității, astăzi, un raport privind ancheta sa referitoare la închisorile CIA și programul de interogare, la opt ani după ce președintele George W. Bush a anunțat închiderea închisorilor CIA din afara granițelor țării.

Raportul este de așteptat să arate că utilizarea de către agenția de informații americană a unor tehnici de interogare nu a fost eficientă, iar CIA a indus în eroare oficialii guvernamentali în ceea ce privește succesul programului.

Publicația Washington Post prezintă câteva repere din acest raport și încearcă să răspundă la câteva întrebări.

1. De ce este lansat acest raport acum?

Deși investigația oficială asupra programului CIA a început în 2009, a fost nevoie de mai mulți ani pentru ca anchetatorii Senatului să poată vedea și analiza în jur de 6 milioane de  înregistrări, rapoarte și telegrame . Efortul a presupus și crearea unor proceduri speciale și a unor facilități necesare pentru ca aceste documente să poată fi procesate, ca și o coordonare bună între Agenție și Senat. Raportul final conține mai mult de 6.000 de pagini, cu peste 35.000 de note explicative. Publicarea documentului a fost întârziată de implicațiile politice.

După ce comisia Senatului a oferit CIA un prim proiect de raport în 2012, Agenția a lansat propria revizuire a acestui raport, înainte de a concluziona că documentul redactat de Senat era plin de erori și concluzii incorecte.

Apoi CIA și-a formulat propriul raport, ca răspuns, iar acesta va fi acum inclus în varianta actuală de raport.

2. Cine a fost implicat în investigarea programului și CIA este de acord cu concluziile prezentului raport?

Programul CIA a fost anchetat de nenumărate ori. După ce s-a aflat că au murit deținuți din cauză de hipotermie, la o închisoare secretă a CIA în Afganistan, în 2002, inspectorul general al Agenției a revizuit programul.

Cei care supraveghează CIA au dat publicității un raport, care a arătat că programul a fost plin de erori și exemple de abuzuri grave.

În 2007 Agenția a fost acuzată că a distrus înregistrările video a unor metode de tortură prin waterboarding la o închisoare a CIA din Thailanda. În 2009, comisia a lansat o anchetă oficială, pe care inițial au apreciat-o republicanii, care apoi s-au retras, spunând că sunt îngrijorați că nu vor putea fi interogați oficiali ai CIA. Alți republicani au votat pentru declasificarea unor fragmente ale raportului, care au fost făcute publice.

3. Au ajutat tehnicile de interogare ale Agenției la prinderea lui Osama bin Laden?

Dezbaterea se centrează pe un curier kuweitian, care a lucrat direct pentru bin Laden. Unii dintre oficialii CIA și republicanii de la vârful comisiei au spus că unii deținuți au fost torturați (s-au folosit tehnici dure de interogare), dar au oferit informații care au condus la prinderea lui Osama bin Laden.

În 2004, oficialii CIA l-au capturat pe pakistanezul Hasan Ghul, care a recunoscut ulterior că acel curier a fost foarte important pentru al Qaeda. Dar Ghul a oferit detalii despre curier înainte ca CIA să-l supună la tehnici dure de interogare. Alți deținuți, precum Khalid Sheik Mohammed, cel care s-a autointitulat „creierul atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001”, a furnizat date false despre legăturile curierului cu bin Laden, chiar și după ce au fost supuși la metode dure de interogare.

4. Ce fel de metode dure de interogare a folosit CIA și pot fi numite acestea tortură?

În 2002, oficialii CIA au redactat o listă cu tehnici dure de interogare, inclusiv cele prin care s-ar permite anchetatorii să pălmuiască și să-i  apuce cu forța pe deținuți, să-i pună în zpoiții stresante și să-i priveze de somn, să-i pună în „cuști” și să-i supună la proceduri de simulare a înecului.

De asemenea, oficialii CIA au dorit să folosească tehnici precum simulări de îngropare, dar nu au primit autorizație în acest sens.

Pentru a folosi tehnicile controversate, oficialii Agenției ar fi trebuit să ceară permisiunea Departamentului pentru Justiție, iar avocații departamentului au conchis că metodele nu reprezintă tortură.

Cu toate acestea, președintele Obama a folosit cuvântul „tortură” când a descris ceea ce s-a întâmplat cu unii deținuți aflați în custodia CIA. CEDO a decretat recent că doi deținuți reținuți în Polonia au fost torturați.

5. Va fi cineva pedepsit, disciplinar sau penal, în urma concluziilor anchetei comisiei?

Oficialii Departamentului de Justiție au anchetat abuzurile CIA în trei ocazii diferite. Ancheta finală a început în 2009, când Deaprtamentul a început să investigheze distrugerea înregistrărilor. Apoi ancheta s-a extins la programul CIA.

Dar în 2012, procurorul general Eric H. Holder Jr a anunțat că procuratura nu va aduce acuzații oficialilor CIA, la finalul unei anchete extinse pe care a desfășurat-o.