Turcia trebuie să „scape de” sistemul de apărare cu rachete de tip S-400 pe care l-a achiziționat din Rusia, a declarat joi un înalt oficial al Departamentului de Stat, pentru a depăși impasul actual pe care îl are cu autoritățile de la Washington. Americanii susțin că achizițiile respective reprezintă o amenințare pentru capacitățile de apărare ale NATO.
Autoritățile de la Ankara, respectiv cele de la Washington trec printr-un moment de cumpănă ca urmare a achiziționării sistemului S-400 de către Turcia, despre care experții americani declară că nu este compatibil cu sistemul de apărare NATO și reprezintă o amenințare pentru avioanele de vânătoare de tip F-35.
Președintele SUA, Donald Trump, a avut o întâlnire cu omologul său turc, Tayyip Erdogan, săptămâna trecută la Casa Albă. Trump a declarat că întrevederea a fost „minunată”. Cu toate acestea, nu este clar dacă cei doi aliați din cadrul NATO au făcut vreun progres în cea ce privește sistemul de rachete S-400.
„Încă mai este posibil ca Turcia să revină la masa negocierilor. Autoritățile turce știu că, pentru ca situația să se deblocheze în mod pozitiv, trebuie să distrugă, să restituie sau să scape cumva de rachetele S-400”, a declarat oficialul în cadrul unei întâlniri cu mai mulți jurnaliști.
La începutul acestui an, Statele Unite au scos Turcia din programul de dezvoltare a avioanelor F-35, în care era atât cumpărător, cât și producător, ca răspuns la achiziționarea sistemelor de apărare rusești. Autoritățile de la Washington au avertizat cu privire la posibilitatea impunerii unor sancțiuni de către SUA, ca urmare a acordului, deși acest lucru nu a fost pus în practică.
În cadrul întrevederii de săptămâna trecută, Trump i-a spus lui Erdogan că autoritățile de la Ankara trebuie să renunțe la sistemul S-400 și că, în schimb, SUA sunt gata să vândă Turciei sistemele Patriot, produse de americani.
Dar, după întoarcerea sa la Ankara, Erdogan a declarat că i-a spus lui Trump în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu acesta, că Turcia nu va renunța la rachetele defensive S-400 produse în Rusia, referindu-se la relația foarte strânsă pe care o are cu autoritățile de la Moscova.
Turcia a început să primească sistemul S-400 în iulie anul trecut, dar încă nu este operațional.