Dominația de zeci de ani a SUA în domeniul spațial, amenințată de progresele rapide ale Chinei

Americanii sunt îngrijorați de progresele înregistrate de China în domeniul aerospațial. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Autoritățile din SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la progresele rapide ale Chinei în domeniul spațial, care ar putea pune în pericol dominația spațială a SUA, consolidată prin aselenizarea lui Apollo 11 în 1969.

Va depăși China în curând SUA în cursa spațială?

În cadrul celui de-al 39-lea Simpozion Spațial de marți (9 aprilie), autoritățile americane au descris acțiunile recente ale Chinei ca fiind un efort intenționat de a-și impune dominația spațială, după cum a relatat Space.com.

Șeful Comandamentului Spațial al SUA, generalul Stephen Whiting, a remarcat avansul rapid al Chinei în cursul anului 2018. Acest avans are loc în domeniul sateliților de informații, supraveghere și recunoaștere.

Whiting și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea Chinei de a identifica și ataca navele militare ale SUA și ale aliaților din Oceanul Pacific.

Rivalii spațiali ai SUA reprezintă o amenințare

În plus față de monitorizare, China folosește sisteme antisatelit co-orbitale (ASAT), potrivit lui Whiting. China și-a demonstrat capacitățile ASAT în 2007, când a distrus un satelit meteorologic, rezultând resturi pe orbita Pământului.

Whiting a subliniat, de asemenea, agresiunea spațială a Rusiei, citând testele ASAT. Eforturile ambelor țări indică o mișcare strategică spre războiul spațial.

Oficialii americani au subliniat importanța unui leadership agresiv în domeniul tehnologiei spațiale. Troy Meink, de la National Reconnaissance Office, a subliniat inovația și reziliența sateliților de recunoaștere. Heidi Shyu, de la Departamentul Apărării, a abordat diversificarea capacităților spațiale:

„Concurenții noștri caută în mod activ modalități de a ne amenința capacitățile. Noi vedem acest lucru în fiecare zi", a precizat Meink.

Oficialii speră la o soluționare pașnică în ciuda tensiunilor în creștere

Whiting a subliniat angajamentul Comandamentului Spațial al SUA de a evita războaiele spațiale. Un astfel de război ar aduce prejudicii intereselor SUA și la nivel global.

Această informație vine după ce cercetătorii chinezi au descoperit un defect esențial în software-ul de modelare a aerodinamicii hipersonice al NASA. Potrivit Interesting Engineering, aceștia au descoperit că software-ul Vulcan-CFD al Centrului de Cercetare Langley al NASA nu reușește să reproducă chimia complexă a suprafețelor vehiculelor hipersonice la viteze mari.

O machetă a LTV (Lunar Terrain Vehicle) a fost prezentată pe un ecran în timpul unei conferințe de presă la Centrul Spațial Johnson din Houston, Texas, la 3 aprilie 2024. Conferința a anunțat noul vehicul care îi va ajuta pe astronauții Artemis să exploreze Luna în misiunile viitoare.

Potrivit experților, Vulcan-CFD poate produce rezultate inexacte, în special în simulările de ablație la temperaturi ridicate.

Studiul revizuit și publicat în Acta Aerodynamica Sinica a evidențiat dificultățile de predicție a reacțiilor chimice la viteze mai mari de Mach 5. În plus, studiul realizat de experții chinezi avertizează că o modelare defectuoasă poate cauza degradarea suprafeței aeronavei și modificări ale temperaturii sau densității aerului, ceea ce ar putea compromite siguranța și performanța.

Casa Albă mandatează NASA să stabilească un nou fus orar

Între timp, ca răspuns la dinamica în schimbare a explorării spațiale, Casa Albă a ordonat NASA să creeze un nou fus orar lunar, pe fondul intensificării cursei spațiale actuale dintre SUA, China, Japonia, India și Rusia.

Documentul de politică descrie dezvoltarea de către NASA a Coordinated Lunar Time (LTC). Acesta este standardul oficial de timp pentru viitoarele misiuni lunare. Până în 2026, NASA trebuie să fi stabilit LTC.

Punerea în aplicare a LTC necesită cooperarea între Departamentele de Comerț, Apărare, Stat și Transporturi ale SUA. Măsura pune accentul pe colaborarea internațională, în special cu membrii Acordului Artemis. Acordurile Artemis 2020 propun orientări privind explorarea spațială pentru 37 de țări, cu excepția Chinei și a Rusiei.

Pe măsură ce cresc misiunile pe Lună și Marte, directorul adjunct pentru securitate națională al Biroului pentru politici științifice și tehnologice, Steve Welb, subliniază necesitatea unor standarde de timp uniforme pentru operațiunile spațiale.