SUA pregătesc o Sirie fără Bashar al-Assad

Washingtonul şi Ankara pun pe hârtie planuri pentru a preveni un conflict interconfesional, după sfârşitul probabil al regimului de la Damasc.

Convinse că sfârşitul regimului Bashar al-Assad este tot mai aproape, Statele Unite şi Turcia pregătesc diferite scenarii pentru o Sirie intrată într-un vid de putere, odată cu anticipata înlăturare a celui care conduce statul arab de mai bine de 11 ani. Planurile puse la cale de strategii de la Washington şi Ankara vizează, în primul rând, riscul izbucnirii unui război interconfesional care s-ar putea apoi extinde rapid într-o regiune încă instabilă după revoltele populare.

În timp ce o bună parte din ţările occidentale şi-au retras diplomaţii de la Damasc, administraţia de la Washington a decis să îşi menţină în post ambasadorul în Siria, Robert S. Ford, în pofida riscurilor la care se expunde acesta, pentru a continua dialogul cu opoziţia şi liderii numeroaselor secte şi confesiuni re ligioase - alawiţii, druzii, creş tinii şi musulmanii sunniţi. Statele Unite vor cu orice preţ să evite repetarea situaţiei din Irakul post- Saddam Hussein, când ţara a căzut pradă, timp de mai mulţi ani, valului de violenţe interconfesionale, dar şi jafurilor.

Un lider tot mai izolat

Subiectul Siriei fără Bashar al-Assad în fruntea sa va fi, fără îndoială, pe agenda întâlnirii de marţea viitoare, de la Washington, dintre preşedintele american Barack Obama şi premierul turc Recep Tayyip Erdogan, dezvăluie cotidianul "New York Times".

Un oficial de rang înalt din administraţia americană a explicat că planurile trasate de Ankara şi Washington pornesc de la premisa că Bashar al-Assad este tot mai izolat în lumea musulmană, fapt ce îi grăbeşte sfârşitul politic. Turcia şi Arabia Saudită au condamnat deja măsurile de reprimare a protestelor antiguvernamentale din Siria care au dus la moartea a peste 2.500 de manifestanţi până în prezent.

Până şi Iranul, aliat al regimului al-Assad, a făcut apel la dialog şi reforme în Siria. Serviciile secrete occidentale şi-au exprimat, de asemenea, certitudinea că regimul de la Damasc nu mai poate stăvili valul de proteste populare care ia proporţii în fiecare zi.

Ieşirea din scenă a lui Bashar al-Assad este însă mai dificilă şi are mai multe implicaţii decât cea a lui Ben Ali în Tunisia, Hosni Mubarak în Egipt sau Muammar Gaddafi în Libia.

Dacă ceea ce s-a întâmplat în cele trei ţări africane poate fi comparat cu o implozie, un scenariu similar în Siria riscă să se transforme într-o explozie care va lovi Iranul, Libanul, Iordania, Israelul şi chiar Irakul, avertizează experţii americani. "Sunniţii se înarmează deja, pe de altă parte gruparea şiită Hezbollah susţine regimul al-Assad. Situaţia internă se polarizează", a avertizat Vali Nasr, specialist în Islam şi fost expert al Departamentului american de Stat.

REACŢIE

Opoziţia este unită

În paralel cu discuţiile dintre SUA şi Turcia, peste 200 de figuri centrale ale opoziţiei siriene s-au întâlnit în apropiere de Damasc pentru a-şi coordona protestele faţă de regimul al-Assad. Întâlnirea, atent monitorizată de autorităţi, are loc la câteva zile după ce liderii opoziţiei din exil au format, în Turcia, Consiliul Naţional de Tranziţie, o entitate similară celei din Libia care asigură acum interimatul la Tripoli. Circa 140 de persoane fac parte din acest consiliu. Citiţi şi:

  • Ahmadinejad îi cere lui Bashar al-Assad să adopte reformele cerute de poporul sirian
  • Ce îl sfătuia Dick Cheney pe George W. Bush în 2007: să bombardeze Siria