Israelul susține că respingerea de raidului iranian a fost posibilă “umăr la umăr” cu SUA. Acțiunea complexă a fost coordonată în colaborare cu Pentagonul, care are un ofiţer de legătură american în camera de control a sistemului de apărare antirachetă Arrow.
SUA, pilon important în respingerea atacului Iranului
Statele Unite, împreună cu Marea Britanie, Franţa şi Iordania, au ajutat Israelul să intercepteze cea mai mare parte a proiectilelor iraniene. Implicarea acestora în evenimentele din Israel a dus la prevenirea escaladării conflictului între cele două puteri.
Cel puţin jumătate din sutele de drone, rachete de croazieră şi rachete sol-sol, au fost doborâte de aeronavele şi scuturile antiaeriene israeliene. Acestea ar fi avut o încărcătură totală de 60 de tone de explozibil.
Sistemele de apărare dezvoltate de Pentagon și Boeing, real ajutor pentru Israel
Oficialii israelieni au recunoscut că interceptarea a fost posibilă cu ajutorul sistemelor de apărare antiaeriană Arrow 2 şi Arrow 3. Acestea pot funcționa la mare altitudine și au dezvoltate în comun de Pentagon şi Boeing.
Rachetele interceptoare de care dispune sistemul costă între 2 şi 3,5 milioane de dolari. Conform unui oficial din Ministerul israelian al Apărării, sistemele de interceptare de altitudine joasă au funcționat în sincron cu cele deținute de SUA.
"Sistemele îşi împărtăşesc informaţiile pentru a avea o imagine comună a cerului, care era clar foarte aglomerat. După aceea, este coordonare şi în doctrina de luptă. Un ofiţer american stă în camera de control a sistemului de armament Arrow şi conduce esenţialmente coordonarea cu sistemele americane, umăr la umăr", a spus Michael Patel, reprezentantul Ministerului israelian al Apărării.
SUA a distrus peste 80 de drone și șase rachete balistice
Comandamentul care supervizează operaţiunile Statelor Unite din Orientul Mijlociu a precizat că forțele americane au respins 80 de drone şi cel puţin şase rachete balistice.
În plus, Israelul susține că 99% dintre proiectile au fost doborâte la timp.
„A fost bine sincronizat şi coordonat între toate elementele - forţe aeriene, forţe terestre. Este un procentaj grozav şi mult mai mare decât ne aşteptam. Dar trebuie să ne asigurăm că vom fi pregătiţi pentru data viitoare. Va exista cu siguranţă o dată viitoare", a spus Zvika Haimovitch, general în retragere, fost comandant al apărării antiaeriene israeliene.
Directorul pentru dezvoltarea armamentelor în Ministerul israelian al Apărării a transmis că se lucrează deja la modele Arrow 4 şi 5, acestea având un sistem mai avansat.