SUA pierd războiul spionilor cu Rusia: au pătruns direct la Casa Albă. Pulsul planetei
- Iulian Chifu
- 11 august 2017, 00:00
Chiar dacă instrumentarul spionajului modern s-a diversificat dramatic, incluzând atacurile cibernetice și spionajul din satelit, SUA au recunoscut recent că au o mare problemă și că pierd războiul spionilor cu Federația Rusă.
Spionajul clasic a atins un nivel mai important decât în timpul Războiului Rece, iar resursele și capacitățile necesare pentru a contracara acest aflux de spioni acoperiți diplomatic sau civili în SUA depășește cu mult resursele FBI.
Un oficial FBI a confirmat pentru publicația americană The New Yorker că spionii ruși au inundat SUA și au drept țintă infiltrarea Guvernului, afacerilor și lumii academice. Nu mai este vorba aici de vechile conserve din perioada sovietică și urmașii lor, expulzați la precedentele scandaluri de acum 10 ani din SUA, aceștia fiind tineri născuți în SUA din părinți cu legături în serviciile secrete ruse, civil și militar – SVR și GRU. Acum vorbim despre infiltrarea unor noi categorii de spioni, care s-au insinuat relativ recent în interiorul establishmentului american.
Așa se explică expulzarea celor 35 de diplomați ruși de către președintele Obama la final de mandat. A fost o reacție pur simbolică. Dacă ar fi vrut să elimine numai spionii cunoscuți aflați sub acoperire diplomatică, SUA ar fi avut nevoie de un contingent mult mai mare de expulzați, ca să nu mai vorbim despre cei fără acoperire diplomatică, estimați a fi cam de 10 ori mai mulți în Statele Unite. Dealtfel, gestul vine după o încercare ostentativă a doi ofițeri operativi, sub acoperire diplomatică, de a obține informații direct din Casa Albă despre modul în care va reacționa fostul președinte Obama în decembrie anul trecut, la implicarea Rusiei în alegerile americane. Întâlnirea a avut loc, dar cu un ofițer al serviciilor de contrainformații americane acoperit, astfel încât FBI a putut proba dincolo de orice dubiu calitatea celor doi ofițeri acoperiți ca diplomați. Preocuparea este cu atât mai importantă cu cât instrumentarul și capacitățile FBI sunt insuficiente pentru aceste anchete, în primul rând datorită legislației respectate și a drepturilor omului urmărite strict, în al doilea rând din cauza numărului mare de operativi ruși aflați în Statele Unite și care ar trebui urmăriți constant și probați fără dubiu cu activitatea lor de spionaj.
În replică, Federația Rusă are mult mai puține scrupule și mult mai multe instrumente pentru a contracara spionajul american, iar CIA are, de asemenea, probleme mari cu spionajul clasic în Rusia lui Putin, o parte și din cauza legislației căreia i se supun agenții săi. „Arderea” unui spion, adică deconspirarea sa, face ca viteza de schimbare și retragere a acestora din Rusia, din cauza acțiunii virulente și active a FSB, să fie foarte mare, iar instrumentarul să fie debalansat între cele două state. Una dintre modalitățile prin care FBI încearcă să limiteze această capacitate este eliminarea sprijinului spionajului rus la cel mai înalt nivel din partea oficialilor Casei Albe și a apropiaților săi. Este cunoscută abordarea lui Donald Trump din campanie, atunci când a pledat pentru acțiuni mai susținute pentru apropierea de Rusia și ridicarea sancțiunilor. Ei bine, după ce Michael Flynn, fostul consilier pentru Securitate Națională, a fost îndepărtat, fiind implicat în întâlniri incorecte cu ofițeri de informații ruși, pentru a obține date despre campania contracandidatului, astăzi, fiul lui Donald Trump, Donald Jr., este implicat într-o asemenea întâlnire, la fel ca și ginerele său, Jared Kushner, în timp ce fostul șef de campanie, Paul Manaford, a fost vizitat de către FBI într-o percheziție acasă acum două zile. Și Flynn, și Manaford colaborează cu ancheta, care pare că se îndreaptă cu pași mari spre Președinte.
Numirea consilierului special Robert Muller pentru anchetarea cazului relațiilor improprii ale Casei Albe cu Rusia și contactarea de către acesta și formarea unui Mare Juriu în cazul implicării Rusiei în alegerile din SUA și a legăturilor improprii și incorecte cu Administrația Prezidențială vine din nou să amenințe puternic mandatul lui Donald Trump. Ancheta este în curs, este serioasă, iar apelurile Președintelui pentru înlocuirea directorului în exercițiu al FBI și demisia acestuia, supărarea pe Procurorul General Jeff Sessions care s-a recuzat din anchetă sau amenințarea presei pentru distribuirea de „fake news” în această direcție, sau referința de victimizare a președintelui SUA pentru pretinsa „vânătoare de vrăjitoare” la care ar fi supus subliniază un gen de disperare și faptul că afacerea e tot mai serioasă, iar ancheta nu mai poate fi oprită și amenință să ofere rezultate suprinzătoare și periculoase pentru Donald Trump. Care se suprapun presiunii naturale, în creștere, a spionajului rus în SUA.