Ucraina a primit un ajutor militar din partea SUA în valoare de peste 60 milioane de dolari, inclusiv rachete antitanc Javelin, a anunţat miercuri ambasada Statelor Unite ale Americii la Kiev, potrivit Reuters.
După anexarea Crimeii de către Moscova în 2014 şi declanşarea conflictului armat în regiunea Donbas din estul Ucrainei, Washingtonul a trimis Kievului un prim lot de sisteme Javelin în valoare de 47 milioane de dolari în aprilie 2018.
Ajutorul militar pentru Ucraina s-a aflat în centrul unei anchete a Camerei Reprezentanţilor în decembrie vizând destituirea preşedintelui Donald Trump pentru obstrucţionarea Congresului şi pentru exercitarea unor presiuni asupra Ucrainei pentru a-l investiga pe fiul candidatului democrat la prezidenţialele din noiembrie Joe Biden, fost vicepreşedinte. Cei doi Biden neagă orice fapte reprobabile.
Democraţii au susţinut că Donald Trump a încercat să-şi sporească şansele de a fi reales, însă preşedintele american a fost achitat în februarie de Senat, aflat sub controlul republicanilor.
Amintim că anul trecut, în luna septembrie, Guvernul Statelor Unite a deblocat un ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, au anunţat joi senatorii din Comisia pentru Alocări Bugetare.
Anterior, parlamentari din ambele partide – Republican şi Democrat – reprezentate în Congresul SUA îşi exprimaseră nemulţumirea faţă de faptul că fondurile aprobate de Congres erau blocate de Casa Albă.
Senatorii au aflat că administraţia condusă de preşedintele Donald Trump a deblocat ajutorul miercuri noaptea, cu doar câteva ore înainte de dezbaterea în comisie a unui amendament la o lege privind cheltuielile militare prin care ar fi fost interzise pe viitor astfel de obstrucţionări.
Trump a mai avut conflicte cu Congresul, inclusiv cu colegi din Partidul Republican, din cauza practicii executivului american de a ocoli deciziile legislativului şi de a aloca fonduri pentru a-şi finanţa propriile iniţiative politice.
Mai mulţi republicani şi democraţi au declarat că se aşteaptă la aprobarea în Congres a unor legi care să reinstituie ajutorul pentru Ucraina, dacă administraţia nu eliberează fondurile respective.
Ajutorul american a fost destinat sprijinirii Ucrainei în lupta cu separatiştii pro-ruşi susţinuţi de Moscova, după ce Rusia a anexat Crimeea, teritoriu ucrainean, în 2014.