Evenimentul Zilei > International > SUA marchează 10 ani de la 9/11. Barack Obama şi George W. Bush, la Ground Zero | VIDEO
SUA marchează 10 ani de la 9/11. Barack Obama şi George W. Bush, la Ground Zero | VIDEO

SUA marchează 10 ani de la 9/11. Barack Obama şi George W. Bush, la Ground Zero | VIDEO

Americanii au început, încă de ieri, comemorarea evenimentelor din 11 septembrie 2001, în New York, Washington şi Pennsylvania, cu emoţie, cu reflecţii solemne şi cu speranţă pentru viitor, relatează presa internaţională.

UPDATE 17:10 În urmă cu 10 ani, cel de-al patrulea avion deturnat de terorişti cădea lângă Shanksville, în Pennsylvania, cu 40 de pasageri şi membri ai echipajului la bord. Se pare că teroriştii vroiau să ajungă la clădirea Congresului SUA, în Washington, dar pasagerii s-au luptat cu atacatorii şi astfel că avionul s-a prăbuşit.
UPDATE 17:05 Secretarul Apărării, Leon Panetta, s-a adresat participanţilor la  ceremonia de la Pentagon: "Deşi au trecut 10 ani…emoţiile sunt încă vii". "9/11 a fost un moment definitoriu pentru toţi americanii. Deşi al-Qaida a încercat să ne slăbească, nu a făcut decât să ne întărească"; a spus Panetta.
UPDATE 17:02 Un alt moment de reflecţie a avut loc în Manhattan, când s-a marcat ora la care a căzut primul Turn. New York-ul era deja în şoc, iar prăbuşirea clădirii zgârie-nori i-a speriat şi mai mult pe americani.  
UPDATE 17:00 Şeful Comandamentului Întrunit al armatei, amiralul Mike Mullen, a spus, la Pentagon, că două milioane de bărbaţi şi femei au participat, de atunci, la lupta antiteroristă şi a descris locul ca fiind unul "sfinţit".
UPDATE 16:36 La Washington, un steag american a fost desfăşurat la Pentagon, pentru că atenţia se mută la comemorarea de la Departamentul Apărării, unde a avut loc cel de-al treilea impact, la circa o oră după primul atac, din New York. Aviionul American Airlines Flight 77 a intrat în sediul Pentagonului, la ora 09.37 – ora locală.
UPDATE 16:03 Un al doilea moment de reculegere a avut loc la Ground Zero, pentru a marca ora la care al doilea avion a lovit turnurile. Cursa aerianaă United Airlines 175 a intrat în Turnul de Sud al WTC. Avionul, care a decolat de pe aeroportul din Boston se îndrepta spre Los Angeles, a lovit clădirea la etajul 78.
UPDATE 15:50 Membri ai familiilor victimelor de acum 10 ani au început să citească numele celor care au murit în atentatele teroriste. Potrivit BBC, în această ceremonie nu vor fi rostite discursuri, ci doar vor fi citite câteva rânduri de către fiecare dintre oficialităţile prezente. Primarul Bloomberg a spus doar atât: "De atunci trăim doar între lumini şi umbre".
UPDATE 15:30 Ceremonia a început, steagul a fost desfăşurat de militari americani, aflaţi în prim-planul evenimentelor, iar corul Brooklyn Youth Chorus a cântat imnul naţional. Primarul oraşului New York Michael Bloomberg a anunţat primul momentul de reculegere, exact la ora 15:46 (08:46-ora locală) când, în urmă cu 10 ani, primul avion, cursa aeriană American Airlines 11, a lovit Turnul nordic al WTC, între etajele 93 şi 99.
Circa 6.000 de pompieri participă la ceremonie, în onoarea colegilor lor, care şi-au dat viaţa încercând să salveze oamenii din Turnurile Gemene.
UPDATE 15:00 Preşedintele american, Barack Obama, şi fostul şef de stat George W. Bush au sosit la faţa locului, unde vor participa, împreună, la ceremonia oficială. Este pentru prima oară când cei doi demnitari stau alături, pe locul în care s-au aflat Turnurile Gemene. „Dumnezeu este refugiul şi forţa noastră, un sprijin foarte prezent în momentele dificile”, a spus preşedintele Barack Obama, la Ground Zero, citând un psalm.
UPDATE 14:45 Memorialul WTC va fi inaugurat, azi, şi va fi deschis, pentru început, doar pentru familiile victimelor atacurilor din 2001. Pe cele două spaţii libere, pe amprentele la sol ale clădirilor ce s-au prăbuşit, au fost amenajate două bazine cu fântâni arteziene.
UPDATE 14:15 Bariere de metal au fost amplasate lângă WTC, în timp ce poliţiştii din New York şi Washington opresc şi verifică toate vehiculele mari, care intră pe podurile sau în tunelurile din aceste oraşe. Măsura a fost luată după o avertizare "credibilă, dar neconfirmată", primită de CIA, despre o posibilă tentativă de atac cu bombă, care ar urma să aibă loc azi. Cele două oraşe sunt survolate de elicoptere, străzile sunt împânzite de forţe de ordine.
UPDATE 14:00 "Suferinţa este preţul pe care îl plătim pentru dragoste". Potrivit BBC, aceste cuvinte au fost rostite de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, la câteva zile după 9/11 şi ele au fost gravate pe monumentul ridicat în memoria celor 67de britanici, care au murit atunci în atentate. Ele au fost amintite, azi, la slujba religioasă de la Catedrala St. Paul din Londra, la care erau aşteptaţi să participe în jur de 2.000 de oameni.
UPDATE 13:30 Preşedintele SUA, Barack Obama, şi soţia sa, Michelle, au părăsit Casa Albă din Washington, îndreptându-se spre New York, unde vor participa la slujba religioasă ce va avea loc în cadrul ceremoniilor oficiale.
UPDATE 12:30  Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, susţine că Occidentul a folosit evenimentele din septembrie 2001 pentru a ataca ţările musulmane. "A fost un joc extrem de complicat şi de bine pus la punct, pentru a afecta emoţional comunitatea internaţională, pentru a găsi un pretext de a invada regiunea islamică şi de a ocupa Afganistanul şi Irakul", spune el.
UPDATE 12:00 Ceremonii de comemorare a evenimentelor din 11 septembrie 2001 au loc în întreaga lume. La o depunere de coroane de flori la Monumentul Australian al Războiului în Canberra, ministrul australian de externe, Kevin Rudd, a declarat că "9/11 s-ar fi putut întâmpla şi în Paris sau în Sydney şi încă astfel de evenimente tragice ar mai putea avea loc, de aceea preţul pe care-l plătim pentru libertate este vigilenţa eternă".
UPDATE 11:45 Aflat în Kabul, generalul John Allen, comandantul forţei internaţionale din Afganistan a declarat:"Aproape 3.000 de oameni nevinovaţi au murit în urmă cu 10 ani. Atacurile au fost un act de brutalitate inumană şi terorism la o scară neîntâlnită până atunci. Atunci am pierdut mame, taţi, fraţi şi surori. Am pierdut oameni de multe naţioonalităţi şi religii, iar azi ne amintim de ei şi îi onorăm". 
UPDATE 11:30 Fostul  preşedinte american George W. Bush a participat deja la comemorarea victimelor atentatelor teroriste, relatează BBC. Ieri, la inaugurarea unui memorial naţional în Pennsylvania, pentru cei 40 de pasageri şi membri ai echipajului cursei United Airlines nr 93, el a spus: "O lecţie pe care am învăţat-o după 9/11 este că răul există, dar la fel şi curajul".
Pentru a marca momentul la care primul avion terorist intra în primul dintre Turnurile Gemene, la ora 8.46 a.m, un lanţ uman de solidaritate şi comemorare s-a creat pe podul din Manhattan. Mii de localnici, pentru care atacurile din urmă cu 10 ani au reprezentat un atac asupra caselor lor, şi-au dat mâna cu vizitatorii din ţară şi turiştii din întreaga lume aflaţi la faţa locului, marcând începerea ceremoniilor de comemorare a atrocităţilor de acum un deceniu, în care au murit aproape 3.000 de oameni.
Preşedintele american Barack Obama a declarat că SUA rămân vigilente în lupta contra terorismului. De altfel, în aceste zile a fost anunţată stare de alertă în ceea ce priveşte măsurile de securitate. Toate numele victimelor vor fi citite la evenimentul organizat la New York.
Ceremonii şi discursuri
Vor exista momente de reculegere la orele exacte la care cele două avioane au intrat în Turnurile Gemene, al treilea în clădirea Pentagonului şi al patrulea a fost forţat să aterizeze pe un câmp din Shanksville, Pennsylvania, de către pasagerii care s-au luptat cu cei care au deturnat avionul.
Memorialul Naţional "11 septembrie New York" va fi inaugurat, azi, şi cuprinde două piscine uriaşe exact pe amprentele la sol ale celor două clădiri imense distruse. Numele victimelor din 2001, ca şi ale celor şase oameni ucişi în atentatele cu bombă din 1993 de la WTC vor fi înscrise pe margine acestor bazine.
Barack Obama va vizita astăzi toate cele trei locuri în care s-au produs tragediile în urmă cu 10 ani. Vorbind, sâmbătă, pe această temă, liderul de la Casa Albă a spus că Statele Unite sunt mai puternice acum decât în 2001.
"Ca o naţiune rezistentă, vom merge mai departe", le-a spus preşedintele americanilor. "Datorită eforturilor continue ale personalului militar şi serviciilor secrete, ca şi profesioniştilor ce se ocupă implementarea legii sau asigurarea securităţii şi ordinii publice, să nu aveţi nicio îndoială: America este mai puternică acum, iar al-Qaida este pe punctul de a fi învinsă", a spus Obama.
Măsuri de securitate 
Securitatea a fost întărită în New York şi Washington, după avertizările de săptămâna trecută, potrivit cărora membri al-Qaida ar fi trimis atacatori, unii dintre ei cetăţeni americani, pentru a bombarda unul din cele două oraşe.  
Avertizarea, venită de la CIA, a fost descrisă de oficialii americani ca fiind "credibilă, dar neconfirmată".
Solidaritate
Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, se declară solidar cu poporul american, când întreaga lume liberă comemorează zece ani de la odioasele atentate teroriste din 11 septembrie 2001".
Într-un comunicat al MAE se precizează că printre victimele de la World Trade Center s-au aflat şi patru cetăţeni români, iar Baconschi a transmis familiilor acestora şi celor apropiaţi lor întreaga sa compasiune.
"Extremismul de orice natură, actele teroriste şi de violenţă sunt inacceptabile. România este înscrisă, alături de Statele Unite ale Americii, în alianţa statelor libere şi democratice, fondate pe respectul faţă de viaţă şi drepturile omului", precizează ministrul. El a subliniat şi hotărârea României de a rămâne angajată, alături de SUA şi de comunitatea internaţională, în eforturile de prevenire a oricăror acte extremiste şi teroriste.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: