Camera Reprezentanţilor din SUA a amânat aseară votul asupra unui plan de majorare a plafonului de îndatorare propus de republicani, din cauza diviziunilor pe această temă între membrii formaţiunii de opoziţie, cu doar trei zile înainte de o posibilă intrare în incapacitate de plată, relatează CNN.
John Boehner, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, unde republicanii sunt majoritari, a încercat pe parcursul întregii zile să strângă voturile necesare în propria sa tabără, din cauza opoziţiei din partea dreptei dure reprezentate de mişcarea ultraconservatoare Tea Party.
"Niciun vot în această seară. Ne cerem scuze pentru anunţul târziu", a anunţat într-un final, spre ora locală 22.30, congresmanul republican Kevin McCarthy. Colegii săi, susţinuţi de Tea Party, au dus în ultimele zile a campanie activă de discreditare a propunerii republicane, susţinând că proiectul nu va conduce în final la reducerea cheltuielilor aparatului guvernamental, pe care ultaconservatorii îl consideră supradimensionat.
În lipsa unui consens, republicanii au decis să se reunească din nou astăzi în încercarea de a găsi un teren comun înainte de a supune planul la vot. Chiar dacă majoritatea republicană din Camera Reprezentanţilor îşi va asigura votul de trecere a proiectului, democraţii, care controlează Senatul, au avertizat că vor respinge propunerea opoziţiei de majorare a plafonului de îndatorare. Duelul cifrelor Planul republicanilor prevede economii de 900 de miliarde de dolari, sumă cu care au fost de acord să fie majorat şi plafonul de îndatorare. Democraţii îşi susţin propriul plan care vizează extinderea limitei d eîndatorare cu 2.7 trilioane de dolari.
În contextul nervozităţii pieţelor speriate de perspectiva unei intrări în incapacitate de plată a primei economii a lumii după 2 august, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a reiterat că executivul rămâne "optimist" asupra posibilităţii ca aleşii să ajungă la un compromis în ultimul minut. Trezoreria americană pregăteşte deja o serie de planuri pentru a gestiona situaţia financiară de după 2 august, dată la care actualul plafon de îndatorare de 14.3 trilioane de dolari va fi atins.
La rândul său, directoarea Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a atras ieri atenţia asupra consecinţelor impasului dacă acesta va continua. Presa chineză a avertizat, la rândul său, ieri, că o majorare a plafonului datoriei americane, asupra căreia democraţii şi republicanii luptă să ajungă la un acord, va agrava inflaţia în lume şi va afecta economiile pieţelor emergente.
Astfel, potrivit Agerpres, cotidianul economic Jingji Cankao Bao estimează că Beijingul trebuie să se pregătească pentru o prăbuşire a pieţelor financiare internaţionale, în timp ce Xinhua sublinia că lumea este din nou ostatica certurilor interne din Statele Unite şi a avertizat contra risculuio de recesiune mondială dacă nu se ajunge la un acord între Casa Albă şi Congres.