SUA: Jill Stein a SOLICITAT oficial renumărarea voturilor în Wisconsin și anunță că operațiunea va începe "săptămâna viitoare"

America în fierbere! O fostă candidată independentă în alegerile prezidențiale din SUA, ecologista Jill Stein, a solicitat oficial, vineri, Comisiei electorale din Wisconsin, renumărarea voturilor din acest stat, o operațiune care va începe, potrivit acesteia, "săptămâna viitoare", transmite AFP.

Jill Stein intenționează de asemenea să ceară recalcularea voturilor în Pennsylvania și Michigan, două alte state americane foarte disputate, care au înclinat balanța în favoarea președintelui ales, Donald Trump, pe 8 noiembrie.

Comisia electorală din Wisconsin (nordul SUA) a confirmat că "se pregătește să renumere voturile" conform cererii fostei candidate a Partidului Verde, notează agerpres.ro.

Fosta candidată a Partidului Verde a afirmat vineri, pe site-ul său, că a strâns peste 4,8 milioane din cele 7 milioane de dolari necesari pentru a finanța renumărarea voturilor în trei state-cheie: Wisconsin (nord), Pennsylvania (est) și Michigan (nord).

''Având încheiată strângerea fondurilor pentru renumărarea voturilor în Wisconsin (unde vom începe procedura vineri) și în Pennsylvania (unde banii ar trebui strânși până luni), ne vom concentra pe colectarea fondurilor necesare pentru a renumăra voturile în Michigan'', unde fondurile trebuie strânse până miercuri, potrivit site-ului candidatei.

Potrivit lui Stein, experții electorali au înregistrat în cele trei state 'anomalii statistice' care provoacă temeri.

Candidata democrată Hillary Clinton a adunat cu două milioane de voturi mai mult decât contracandidatul său republican, potrivit Cook Political Report. Însă acest avans de 1,5 procente nu schimbă nimic din rezultatul alegerilor, Donald Trump câștigând majoritatea celor 538 de mari electori necesară pentru a ajunge președinte al SUA.

Hillary Clinton și-a recunoscut înfrângerea și până în prezent nu a contestat rezultatele scrutinului din 8 noiembrie. Ea a pierdut în Wisconsin (10 mari electori) la o diferență de 27.000 de voturi, iar în Pennsylvania (20 de mari electori) la una de 60.000 de voturi. În Michigan (16 mari electori), diferența ar fi de 10.704 de voturi, potrivit datelor încă neoficiale.