SUA își răcesc gura degeaba. UE continuă să-i caute-n coarne Chinei

Hong Kong, comerț, cyberatacuri…Uniunea Europeană încearcă să elimine multele dezacorduri cu tigrul Asiatic, în ciuda avertismentelor Washingtonului cu privire la caracatița economică de la Beijing.

Europenii și chinezii au discutat luni, în cadrul unui summit prin video conferință, mai multe probleme despre care nu sunt de acord. Obiectivul: pregătirea unei întâlniri între președintele chinez, Xi Jinping,  și liderii europeni.

Uniunea Europeană și China au avut, luni, 22 iunie, o „explicație sinceră” a divergențelor lor cu privire la Hong Kong și a relațiilor lor comerciale.

Scopul acestei reuniuni virtuale a fost pregătirea unei întâlniri extraordinare între președintele chinez Xi Jinping și liderii celor 27 de țări ale Uniunii Europene, în timp ce cele două părți speră să semneze un acord de protecție a investițiilor, în acest an.

Președinții instituțiilor europene au exprimat liderului de la Beijing și premierului chinez Li Keqiang, „grava lor preocupare” pentru fosta colonie britanică, Hong Kong, pentru care China continentală pregătește o legislație estimată că va îngrădi și mai mult libertățile și autonomia de care se bucură teritoriul Hong Kongului.

Marți, Beijingul s-a rățoit: „Legislația cu privire la securitatea națională a Hong Kongului este o afacere internă a Chinei. Ne opunem oricărei ingerințe străine în această afacere”, a reacționat responsabilul cu afaceri europene al ministerului chinez de Externe, Wang Lutong.

Europenii au mai încercat o dată marea cu degetul, cu privire la alt subiect, exprimându-și nemulțumirea în fața campaniilor de dezinformare și a cyberatacurilor făcute de chinezi.

Pesemne, în lipsa unui răspuns și cu privire la aceste subiecte, liderii UE au ținut să-și afișeze „decepția” în fața absenței unui progres în negocierile comerciale.

Discuțiile europenilor cu premierul chinez, și apoi cu președintele Xi Jinping, au durat șase ore.

Summit-ul s-a încheiat fără o declarație comună și fiecare a comunicat de unul singur.

Chinezii „nu s-au oferit să organizeze o conferință de presă comună”, a declarat un oficial european.

„Este esențial să avem un dialog cu China pentru a ne apăra valorile, dar avem puncte de dezacord cu privire la subiectele esențiale”, a explicat președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei conferințe de presă.

„China este un partener comercial, un concurent economic și un rival systemic”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Toate acestea arată că relația noastră nu este ușoară”, a spus ea.

Europenii și chinezii negociază de un an un acord de protecție a investițiilor care le oferă companiilor europene acces la piața chineză și, în același timp, protejează companiile din UE de apetitul unor mari grupuri chineze subvenționate.

Așteptările europenilor au fost dezamăgite. „Avem nevoie de mai multă ambiție din partea Chinei pentru a încheia un astfel de acord până la sfârșitul anului”, a declarat Ursula von der Leyen.

„Ne așteptăm ca autoritățile chineze să își asume angajamente cu privire la întreprinderile de stat și transparență în ceea ce privește ajutorul și transferul forțat de tehnologie”, a spus ea.

„În caz contrar, suntem hotărâți să jucăm o altă carte, aceea de a ne apăra interesele”, a avertizat, luni, un înalt oficial european.

Chinezii, de partea lor, sunt preocupați de noua legislație europeană privind investițiile străine și de distanțarea UE față de ei.

„China se deschide hotărât și se angajează să creeze un mediu de afaceri internațional bazat pe lege pentru afaceri internaționale”, a declarat premierul Li Keqiang într-un raport privind summit-ul, difuzat de televiziune publică CCTV.

„Sperăm că UE va menține, de asemenea, deschiderea piețelor sale comerciale și de investiții și va relaxa restricțiile la export către China”, a adăugat el.

Angajat într-un conflict comercial și politic cu Statele Unite, Beijing solicită sprijin.

Washingtonul i-a avertizat pe europeni înainte de summit: „Partidul Comunist Chinez vrea să vă forțeze să alegeți” între Statele Unite și China, a declarat secretarul american de Stat, Mike Pompeo.

Cu toate acestea, europenii refuză să se lase prinși în jocul tensiunilor dintre cele două puteri. „Europa nu va fi câmpul de luptă al Statelor Unite și al Chinei”, a declarat, duminică, Thierry Breton, comisarul european pentru industrie.

Dar China este un partener comercial important pentru UE. Schimburile de bunuri s-au ridicat la 1,5 miliarde de euro pe zi în 2019, potrivit datelor Comisiei Europene.