SUA cere Iranului să nu mai vândă drone Rusiei. Ce promite, în schimb, Casa Albă

Drone. Sursa foto: Arhiva EVZ

SUA avertizează că Iranul trebuie să stopeze furnizarea de drone Rusiei. Diplomații americani fac eforturi susținute pentru a stopa ajutorul acordat de Iran țării agresoare.

Statele Unite exercită presiuni asupra Iranului pentru a opri furnizarea de drone de atac Rusiei. Este poziția adoptată în cadrul discuţiilor pentru un acord de reducere a tensiunilor dintre Washington şi Teheran, susțin oficiali citaţi de Financial Times.

Joe Biden vrea detensionarea relației cu Iranul

Administraţia preşedintelui Joe Biden a abordat acest subiect în discuţii cu oficiali iranieni, în cursul reuniunilor diplomatice desfăşurate în Qatar şi Oman. Potrivit surselor citate, Statele Unite cer imperativ Iranului să nu mai vândă Rusiei drone de atac şi nici piese de schimb.

Teheranul a negat permanent că a furnizat Rusiei drone pentru războiul din Ucraina. Totuși, la insistenţele Washingtonului, cere acum Moscovei să nu mai utilizeze aparatele de zbor.

Statele Unite şi Iranul poartă negocieri pentru un amplu acord menit să reducă tensiunile bilaterale. Discuţiile diplomatice vizează un schimb de prizonieri, precum şi relansarea Acordului nuclear dintre Iran şi marile puteri.

Acordul nuclear, mărul discordiei

Secretarul de Stat american Antony Blinken a afirmat, marţi, că Washingtonul ar saluta acţiuni ale Teheranului în direcția detensionării "ameninţării nucleare". De când Statele Unite s-au retras din Acordul nuclear semnat de liderii lumii cu Iranul, Teheranul a extins masiv acest program. Prin tratat erau anulate sancţiunile internaţionale cu condiția limitării activităţilor nucleare iraniene.

Iranul este o amenințare pentru planetă cu arsenalul său nuclear. Sursă: Allexxandar | Dreamstime.com

Administraţia Biden a participat la negocierile internaţionale pentru reactivarea Acordului nuclear, dar momentan acestea sunt în impas.

Antony Blinken a precizat că Washingtonul aplică o strategie axată pe descurajarea militară, exercitarea de presiuni şi acţiuni diplomatice. Astfel Casa Albă vrea să se asigure că Iranul nu se va dota cu arme atomice. Un alt motiv este tragerea la răspundere a Teheranului pentru abuzurile în materie de drepturile omului şi pentru furnizarea de drone militare Rusiei.

"Am transmis foarte clar că Iranul trebuie să acţioneze în sensul diminuării tensiunilor şi creării de spaţiu pentru diplomaţie în viitor", a subliniat Blinken.

Iranul ar urma să renunțe la purificarea uraniului

Diplomaţii americani speră la angajamente prin care Iranul să își asume că nu va purifica uraniu într-o concentraţie mai mare de 60%. De asemenea, vor ca Iranul să confirme că va îmbunătăţi cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi nu va mai viza cetăţeni americani.

În schimb, Washingtonul ar renunța la sancţiuni suplimentare, cu excepţia celor din domeniul drepturilor omului. Teheranul speră că Washingtonul va convinge şi naţiunile europene să relaxeze sancţiunile. De la preluarea mandatului, Biden s-a angajat în discuții intermediate de UE pentru a vedea dacă poate fi salvat acordul din 2015.Însă Iranul a refuzat de două ori propunerile în care Occidentul vedea o cale de a rescuscita acordul, conchide sursa citată.