Atacurile cibernetice ale SUA asupra unor ţinte iraniene nu au avut succes, a declarat luni ministrul iranian al telecomunicaţiilor.
Declarația a fost făcută în contextul în care, în urmă cu câteva zile, au apărut niște informaţii conform cărora Pentagonul a lansat un atac informatic pregătit de mult timp pentru a dezactiva sistemul de lansare de rachete al Teheranului, relatează Reuters.
Tensiunile s-au amplificat între Iran şi SUA, vechi inamici, după ce preşedintele american Donald Trump a afirmat vineri că a anulat în ultimul moment un atac militar ca reacţie la doborârea de către Teheran a unei drone americane.
Totuşi, joi, Pentagonul a lansat un atac cibernetic plănuit de mult timp, a relatat Yahoo News, citând foşti oficiali ai serviciilor secrete. Atacul cibernetic a dezactivat sistemele iraniene de lansare de rachete, a scris sâmbătă The Washington Post.
„Se străduiesc din greu, dar nu au desfăşurat un atac de success”, a scris pe Twitter ministrul iranian al informaţiilor şi tehnologiei comunicaţiilor, Mohammad Javad Azari Jahromi.
„Media au întrebat dacă presupusele atacuri cibernetice sunt reale. Anul trecut, am neutralizat 33 de milioane de atacuri cu ajutorul sistemului de protecţie naţională”, a spus el.
Azari Jahromi a numit atacurile asupra reţelelor iraniene de calculatoare drept terorism cibernetic, făcând referire la Stuxnet, primul exemplu cunoscut public de virus folosit pentru a ataca echipamente industriale, care a avut ca ţintă instalaţiile nucleare ale Iranului în noiembrie 2007.
Stuxnet, considerat ca fiind dezvoltat de SUA şi Israel, a fost descoperit în 2010 după ce a fost folosit pentru a ataca centrul de îmbogăţire a uraniului din oraşul iranian Natanz.
Washingtonul a acuzat la rândul său Teheranul că şi-a intensificat atacurile cibernetice.