Strategia pentru Marea Neagră, adoptată de Congresul SUA, a consolidat importanța României pentru SUA. Potrivit experților, acest fapt vine la pachet cu o serie de avantaje pentru țara noastră. Unele dintre acestea au legătură cu investițiile americane, care ar fi atrase în România.
Strategia de securitate pentru Marea Neagră, avantaje pentru România
Strategia de securitate a SUA pentru Marea Neagră ar aduce beneficii României, spun experții. Astfel, aceasta ar atrage direcții de acțiune în domenii strategice precum apărarea, economia și reziliența democratică.
După câteva luni de la adoptarea legii de către Congresul SUA, anumite aspecte legate de aceasta nu au fost expuse. Strategia de securitate pentru Marea Neagră ar aduce multe avantaje, însă și un anumit grad de vulnerabilitate, spun experții.
Cea mai vulnerabilă zonă a flancului estic
Strategia de securitate a Statelor Unite a acordat o atenție deosebită securității în zona Mării Negre. Preocuparea pentru această direcție a venit în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei, la începutul anului 2022.
George Vișan, cercetător la Institutul Diplomatic Român și membru al prestigioasei Jamestown Foundation din SUA, subliniază importanța acestui act. Totodată, acesta evidențiază și o anumită vulnerabilitate în sudul flancului estic al NATO.
„Avem în momentul de față, prin intermediul Congresului SUA, un document cu valoare politică și juiridică care susține prezența americană în această regiune și care practic ajută la implementarea politicii americane în regiune. Nu mai e o chestiune doar de contingență, e pur și simplu parte a politicii externe americane”, spune Vișan, conform Adevărul.
Strategia de securitate pentru Marea Neagră. Eforturi pentru întărirea cooperării cu SUA
Relațiile diplomatice dintre România și SUA au jucat un rol semnificativ în elaborarea strategiei de securitate pentru Marea Neagră. Expertul George Vișan susține că detaliile importante legate vulnerabilitatea flanculului estic al NATO, în special în sud, unde se găsește România, ar trebui clarificate.
„În momentul de față există o diferențiere oarecum nefirească față de cele două capete ale flancului estic. În zona Mării Baltice avem ceea ce se cheamă enhanced forward presence (prezență avansată îmbunătățită) față de zona Mării Negre, unde avem o prezență mai redusă. Practic, în Marea Baltică, din punct de vedere strategic mișcările Federației Ruse sunt constrânse în acest moment în ciuda unor desfășurări de forțe destul de importante din partea Kremlinului. Nu și în Marea Neagră”, a mai adăugat acesta.
Situația în zona dunăreană
Specialistul a atras atenția asupra situației din zona Dunării. Acesta susține că regiunea ar fi una extrem de importantă în sprijinirea Ucrainei.
„În plus, în zona Mării Negre există și o altă problemă, cea dunăreană. „În cazul României, avem nu numai regiunea Mării Negre, avem și Dunărea care e acolo foarte importantă în ecuația sprijinirii Ucrainei. Personal nu cred că România sau o altă țară va fi atacată de Rusia, însă atâta timp cât avem un război în proximitatea graniței trebuie să luăm în considerare cele mai proaste scenarii.”, a menționat expertul.