SUA, între 9/11 şi alegeri

La şapte ani de la atentatele din 11 septembrie, campania electorală pentru Casa Albă a luat pauză o zi.

Americanii au marcat ieri împlinirea a 7 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 printr-o serie de ceremonii solemne, în toate cele trei locuri în care s-au produs atacurile. În jurul fostului complex World Trade Center, din New York, mulţimea de politicieni, rude ale victimelor şi simpli cetăţeni solidari a păstrat un minut de linişte la ora locală 8.46, oră la care primul avion deturnat de teroriştii al-Qaida a lovit unul dintre turnurile gemene, cel nordic. Potrivit AFP, un al doilea minut de linişte a fost păstrat la 9.03, ora la care cel de-al doilea avion a lovit geamănul sudic. Alte două momente de reculegere s-au păstrat şi la orele la care s-au prăbuşit cele două turnuri.

După ceremoniile oficiale care s-au desfăşurat pe parcursul întregii dimineţi, implicând citirea numelor tuturor celor aproximativ 3.000 de persoane care au murit în ziua de 11 septembrie, candidaţii prezidenţiali Barack Obama şi John McCain au făcut o vizită istorică la „Ground Zero“. Preşedintele Bush a transmis în direct un omagiu de la Casa Albă. Primarul oraşului New York, magnatul Michael Bloomberg, a criticat dur tergiversarea lucrărilor de reconstrucţie a zonei „Ground Zero“, acuzând „birocraţia excesivă“. Rămân semne de întrebare În prezent, în afara Statelor Unite, nu toată lumea este convinsă că atentatele din 11 septembrie au fost comise de teroriştii al-Qaida, arată un sondaj internaţional preluat miercuri de Reuters. Potrivit acestui sondaj, în doar nouă ţări de pe glob majoritatea populaţiei este de părere că responsabilitatea atacurilor din 2001 ar fi a teroriş tilor. În ce o priveşte, reţeaua teroristă condusă de Osama bin Laden intenţiona să dea publicităţii, în „aproximativ 24 de ore“, un mesaj video „aniversar“, a anunţat grupul de analiză american IntelCenter.

Administraţia americană a anunţat că va continua să-l vâneze pe Osama bin Laden, „până când el va fi adus în faţa justiţiei“, a spus purtătorul de cuvânt Dana Perino. În acest timp, secretarul american al securităţii naţionale, Michael Chertoff, a apreciat ieri, înainte de începerea ceremoniilor comemorative, că sectorul aviaţiei SUA rămâne vulnerabil în faţa terorismului, cu toate că securitatea aeriană naţională a făcut progrese evidente.

PE BARICADE Obama şi McCain reîncep lupta

Armistiţiul declarat de candidatul republican şi de cel democrat la preşedinţia SUA, John McCain, respectiv Barack Obama, în ziua comemorării atentatelor de la 11 septembrie ţine, de astăzi, de trecut. Bătălia electorală, din ce în ce mai aprigă, se reia, americanii având atenţia îndreptată asupra campaniei. Obama şi-a înăsprit tonul şi a lansat recent un atac virulent la adresa republicanilor: „Puteţi pune ruj pe râtul unui porc, dar tot porc rămâne“, referindu-se la schimbările necesare invocate de republicani. Scandalizaţi, aceştia l-au acuzat că s-a referit la Sarah Palin, coechipiera lui McCain. Obama a explicat însă, miercuri, la emisiunea lui David Letterman de la CBS: „(Palin) ar fi rujul. Politicile eşuate ale lui John McCain ar fi porcul“, a spus el. În ultima perioadă, Obama a început să piardă teren în favoarea rivalului său, care creşte în sondaje în umbra lui Palin. De altfel, comentează „The Daily Telegraph“, un nou fenomen cucereşte America - Palinmania înlocuind Obamamania.