SUA îi fac un „cadou” suplimetar lui Putin. Decizia care cutremură mapamondul

Donald Trump urmează să anunțe intenția de a ieși din tratatul Open Skies

O inițiativă care deja a fost condamnată de democrații din Congres.  Decizia de a părăsi tratatul - semnat în 1992 și intrat în vigoare în 2002, care permite celor 34 de state membre să efectueze zboruri de supraveghere de la distanță pe teritoriile lor - ar putea afecta capacitatea armatei americane de a efectua supravegherea aeriană a Rusiei și a altor țări membre, scrie CNN.

Tratatul este utilizat ca instrument de verificare a acordurilor de control al armelor, potrivit Agenției americane pentru reducerea riscurilor de apărare, care face parte din Departamentul Apărării.

Potrivit Departamentului de Stat, tratatul Open Skies este conceput pentru a spori înțelegerea reciprocă și încrederea reciprocă, oferind tuturor participanților, indiferent de dimensiunea lor, un rol direct în colectarea informațiilor, prin imagini aeriene, despre forțele și activitățile care le interesează.

Acesta ar fi ultimul tratat internațional important abandonat de administrația Trump. În august, Statele Unite s-au retras oficial din tratatul Forțelor nucleare cu raza intermediară de acțiune, la fel și Rusia, punând capăt unui pact istoric de control al armelor, limitând dezvoltarea rachetelor la sol cu o rază de acțiune de 500 - 5.500 de kilometri.

Analiștii se tem că aceste evoluții pot fi la originea unei noi și periculoase curse de armament Washington- Moscova.

CNN a anunțat că armata americană va urma să testeze o nouă rachetă de croazieră cu energie nucleară, concepută special pentru a contra forța Rusiei în Europa.

„Retragerea din tratatul Open Skies, un acord important de control al armelor multilaterale, ar fi un cadou suplimentar din partea administrației Trump pentru președintele rus Vladimir Putin”, au criticat democrații.

„Nu numai că nu există niciun motiv de retragere, din rațiuni de securitate națională, dar nu a existat nicio consultare a Congresului sau a aliaților noștri cu privire la această decizie. Orice retragere din tratatele internaționale importante, fără aprobarea Senatului, este profund îngrijorătoare", au declarat senatorii democrați.

De partea sa, ambasada Rusiei la Washington și-a exprimat sprijinul pentru tratat: „Considerăm tratatul Open Skies drept un instrument important pentru asigurarea securității europene, la același nivel ca Documentul de la Viena din 2011 privind măsurile de încredere și de securitate”.

În 2017, o aeronavă nearmată a Forțelor Aeriene Ruse a zburat la joasă altitudine peste Capitolul SUA, Pentagon, Agenția Centrală de Informații și Baza comună Andrews.

Statele Unite au acuzat în trecut Moscova că a impus restricții la zborurile din apropierea enclavei sale de la Kaliningrad, o zonă între Polonia și Lituania în care armata rusă păstrează o prezență puternică.