SUA sunt pe cale să adauge noi datorii de 19 trilioane de dolari peste 10 ani. Proiecțiile Comisiei de Buget a Congresului, publicate miercuri sugerează că ratele dobânzilor în creștere și facturile de cheltuieli bipartizane se adaugă la deficite, pe fondul unei lupte partizane privind politica fiscală.
Potrivit previziunilor bugetare, bonurile fiscale nu vor reuși să țină pasul cu costurile în creștere ale beneficiilor de securitate socială și Medicare pentru pensionarii baby boomers (persoanele născute în perioada exploziei demografice).
Statele Unite sunt pe cale să adauge aproape 19 trilioane de dolari la datoria națională în următorul deceniu, cu 3 trilioane de dolari mai mult decât s-a estimat anterior, ca urmare a creșterii costurilor pentru plățile dobânzilor, asistența medicală a veteranilor, prestațiile pentru pensionari și armată, a declarat miercuri Comisia de Buget a Congresului.
Noile prognoze, publicate miercuri după-amiază, prevăd o diferență de 1,4 trilioane de dolari în acest an între ceea ce cheltuiește guvernul și ceea ce primește din veniturile fiscale. În următorul deceniu, deficitele vor avea o medie de 2.000 de miliarde de dolari anual, deoarece veniturile fiscale nu reușesc să țină pasul cu costurile în creștere ale beneficiilor de securitate socială și Medicare pentru pensionarii baby boomers.
Datoria publică egală cu producția
Pentru a pune aceste cifre în context, valoarea totală a datoriei publice va fi egală cu producția totală anuală a economiei SUA în 2024, crescând la 118% din economie până în 2033. Comisia de Buget a Congresului estimează acum că economia SUA va avea o crește nesemnificativă în acest an, după ajustarea cu inflația și că rata șomajului va crește cu peste 5%, înainte ca creșterea economică să accelereze anul viitor. Aceasta pune încetinirea creșterii pe seama campaniei Rezervei Federale de a domoli inflația prin creșterea ratelor dobânzilor, care are ca scop “răcirea” economiei și a pieței muncii.