SUA: Două centrale nucleare, în pericol din cauza inundațiilor

SUA: Două centrale nucleare, în pericol din cauza inundațiilor

Pe măsură ce apele fluviului Missouri cresc de la o zi la alta, în urma ploilor torențiale din zonă, autoritățile americane nu-și ascund îngrijorarea în ceea ce privește situația a două centrale nucleare din Nebraska. Dacă ar fi inundate, s-ar putea repeta scenariul de la Fukushima, avertizează specialiștii.

Comisia de Reglementare în domeniul Nuclear susține că aceste centrale sunt proiectate să reziste actualului nivel de inundaţii.

În cazul centralei Fort Calhoun din Nebraska, autoritățile în domeniu susțin că situația s-ar afla sub control: aceasta a fost închisă încă din aprilie și este înconjurată de o barieră gigantică de cauciuc. De asemenea, până în prezent, nu s-ar fi înregistrat probleme la sistemul de răcire. Conducerea centralei intenţionează să o ţină închisă în contextul riscului de inundaţii, relatează ziarul New York Times. Interdicție de zbor deasupra centralei Presa americană remarcă însă faptul că autoritățile au interzis zborurile în zona aflată deasupra centralei pe motiv că aici ar fi ”linii de înaltă tensiune” și ”din motive de securitate”.

A doua centrală nucleară,  Cooper Nuclear Station, tot din Nebraska, este încă în funcțiune. În cazul în care râul Missouri, care a ieşit deja din matcă şi a inundat aproape toată regiunea, va mai creşte cu încă 45 de centimetri, responsabilii americani vor fi nevoiţi să închidă centrala. Operatorii unităţii monitorizează situaţia, în zona puternic afectată de inundaţii, şi se pregătesc să folosească peste 5.000 de tone de nisip, pentru a construi baricade în jurul centralei. "Cred că am luat toate măsurile de precauţie necesare şi am făcut toate aranjamentele pentru a face faţă nivelului actual de inundaţii", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei de Reglementare în domeniul nuclear, Victor Dricks.

O agenție de presă pakistaneză anunța, ieri, citând un raport al unei agenții nucleare din Rusia, că administrația Obama ar fi ordonat să nu fie dată nicio informație legată de o situația centralei Fort Calhoun, unde s-ar fi produs o ”catastrofă”.

Cutremurul, urmat de tsunami, din 11 martie, din Japonia, a provocat topirea miezului a trei reactoare ale centralei de la Fukushima. Catastrofa din Japonia este considerată cel mai grav incident nuclear, după cel de la Cernobîl, din 1987.

Ne puteți urmări și pe Google News