Deficitul bugetar în creștere va obliga guvernul american să împrumute 56 miliarde de euro mai mult decât se aștepta în acest trimestru. Curios, suma se apropie de ceea ce Rusia a vândut în titluri americane de trezorerie, în aprilie și mai. Citând cheltuielile în creștere și scăderea încasărilor fiscale, guvernul american va împrumuta cei mai mulți bani de la criza financiară din 2008. Aceasta marchează cea de-a patra rată mare de împrumut trimestrială înregistrată vreodată, notează RT.
La începutul acestui an, guvernul rus a făcut obiectul unui dumping de 84% din titlurile deținute în titluri americane de trezorerie, scăzând din lista celor mai mari 33 deținători străini ai obligațiunilor suverane din SUA. Deținerile țării au scăzut de la 96,1 miliarde de dolari în martie până la doar 14,9 miliarde de dolari în luna mai. Banca Centrală a Rusiei a explicat reducerea portofoliului de obligațiuni prin preocupări legate de diverse riscuri, inclusiv financiare, economice și geopolitice.
În acel moment, un purtător de cuvânt al Trezoreriei americane a declarat pentru Bloomberg că vânzarea nu va avea un impact semnificativ, adăugând că piața Trezoreriei este cea mai adâncă și mai lichidă din lume, iar cererea rămâne robustă. Începând cu luna mai, țările străine au deținut peste 6 trilioane de dolari americani în titluri americane de trezorerie.
Potrivit celei mai recente declaratii, Departamentul de Trezorerie va emite 329 miliarde dolari prin pietele de credit în perioada iulie-septembrie. Noua proiecție include un sold de numerar la sfârșit de trimestru de aproximativ 350 miliarde de dolari. Proiecțiile departamentului pentru perioada octombrie-decembrie sunt de 440 miliarde de dolari, ceea ce a determinat estimarea împrumutului pentru a doua jumătate a anului la 769 miliarde dolari, cea mai mare din trimestrul trei al anului 2008, când a atins 1,1 trilioane de dolari.
Cauzele creşterii împrumuturilor guvernamentale
Creșterea împrumuturilor guvernamentale se datorează, în mod obișnuit, reducerilor impozitelor corporative, precum și creșterii cheltuielilor care au umflat deficitul bugetar. Anul trecut, președintele Donald Trump a semnat reduceri de impozite de 1,5 trilioane de dolari. Măsura a fost pusă să încurajeze companiile americane să aducă aproape 2 bilioane de dolari din conturile străine acasă. În același timp, Congresul american a aprobat o creștere a cheltuielilor de aproape 300 de miliarde de dolari. Deficitul bugetar a totalizat 607 miliarde dolari în primele nouă luni ale anului fiscal, care se încheie în septembrie, față de 523 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut.
În iunie, Oficiul pentru bugetul Congresului a prognozat cheltuielile guvernului să depășească veniturile cu 1 trilion de dolari în doi ani. Când vine vorba de piața de obligațiuni, investitorii ar fi anticipat creșteri mai rapide ale scadențelor până la cinci ani. Majorarea ar putea să-și împingă randamentele mai rapid decât cele pentru titlurile cu termen mai lung, mai titrează rt