SUA: Bachmann, la prima victorie

SUA: Bachmann, la prima victorie

Deputata republicană de Minnesota a câştigat primul scrutin preelectoral, desfăşurat în Iowa.

"Acesta este primul pas pentru cucerirea Casei Albe", le-a spus Michele Bachmann susţinătorilor săi din statul Iowa, sâmbătă, la scurt timp după ce a câştigat primul scutin preelectoral intern (straw poll). "Tocmai aţi transmis un mesaj: Barack Obama va fi un preşedinte cu un singur mandat", a adăugat ea, într- un discurs susţinut în oraşul Ames.

Aproape 17.000 de persoane au participat la scrutinul de sâmbătă. Dintre acestea, 4.823 au votat cu Michele Bachmann iar 4.671 l-au preferat pe Ron Paul, informează BBC. Pe locul al treilea s-a clasat Tim Pawlenty, fost guvernator de Minnesota, care ieri a anunţat că se retrage din cursă. Americanii din statul Iowa vor vota primii la alegerile primare de anul viitor.

În schimbul a 30 de dolari, la scrutinul de acum două zile a putut vota orice persoană adultă, cu condiţia să aibă rezidenţa în Iowa sau să urmeze cursurile univerităţii din acest stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Entuziasm temperat de participarea la vot

În anul 1999, George W. Bush, predecesorul preşedintelui democrat al Statelor Unite, Barack Obama, îşi începea drumul spre Casa Albă cu o victorie la scrutinul preelectoral din Iowa. Prezenţa la urne a fost însă mult mai mare atunci, aproape 24.000 de mii de oameni exprimându-şi opţiunea. Sigură pe sine, deşi victoria de sâmbătă nu-i garantează nici pe departe că va câştiga primarele, Michele Bachmann a reiterat, la CNN, faptul că alegătorii i-au transmis un mesaj dur preşedintelui Barack Obama: "Ne-am săturat de politicile tale, vrem ceva total diferit".

Atac la guvernul risipitor

În iunie, când şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile prezidenţiale din 2012, Michele Bachmann a spus clar ce urmăreşte. "Vreau ca intrarea mea în cursa prezidenţială să reprezinte momentul în care noi, cetăţenii, începem să revendicăm independenţa faţă de un guvern supradimensionat, care cheltuieşte în exces şi ne-a luat prea mult din libertăţi", declarat Bachmann, acum două luni, în faţa casei sale natale din oraşul Waterloo (statul Iowa).

Analiştii politici americani atrag însă atenţia că Michele Bachmann nu are experienţă politică, spre deosebire de potenţialul său rival direct, preşedintele Barack Obama.