SUA avertizează Turcia să nu mai cumpere și alte arme rusești! "Vor exista consecințe!"

Cum privește către Turcia cabinetul Biden

Declarațiile făcute de președintele turc Recep Erdogan după întâlnirea de la Soci cu Vladimir Putin au primit o replică promptă din partea Departamentului de Stat al SUA.

Statele Unite au cerut vineri, autorităților de la Ankara să nu mai cumpere alte arme de la Moscova, pentru că există riscul de a deteriora și mai tare relațiile bilaterale deja afectate de tensiunile provocate de Turcia prin achiziționarea sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400.

Turcia "să se abțină de la achiziționarea de echipamente militare rusești suplimentare"

"Am îndemnat Turcia la toate nivelurile și în toate ocaziile să nu păstreze sistemul S-400 și să se abțină de la achiziționarea de echipamente militare rusești suplimentare", a declarat reporterilor Wendy Sherman, numărul doi al departamentului de stat, când a fost întrebată despre călătoria pe care Erdogan a făcut-o la Soci. "Continuăm să facem acest lucru. Spunem clar Turciei că vor fi consecințele dacă merge în această direcție", a adăugat Wendy Sherman, aflată în vizită în Elveția. Ea a reiterat, de asemenea, că S-400 nu este „nici compatibilă, nici utilizabilă cu sistemele NATO”.

Turcia, membru NATO, a sfidat avertismentele SUA prin achiziționarea sistemului rus de apărare antiaeriană S-400, provocând îngrijorări în Alianța Atlanticului de Nord că acest contract ar permite Rusiei să obțină informații secrete despre avioanele și echipamentele militare ale NATO. Ca răspuns la achiziționarea de cître Turcia a sistemului S-400, Washingtonul a impus sancțiuni Turciei și a eliminat, din 2019, această țară din programul său de avioane de luptă F-35, în care erau implicate mai multe companii turcești.

Turcii "sunt un aliat prețios al NATO ”

Wendy Sherman a dat, însă, asigurări că relația cu Turcia este importantă pentru Statele Unite, subliniind primirea a milioane de refugiați sirieni și ajutorul oferit pentru gestionarea aeroportului internațional Kabul. „Turcia este uneori o provocare. Sunt sigur că uneori și ei găsesc Statele Unite o provocare. Dar sunt un aliat prețios al NATO ”, a spus Wendy Sherman. scrie Le Figaro.

Noi tensiuni în complicata relație Biden- Erdogan

E greu de presupus că noile avertismente americane îl vor determina pe președintele turc să dea înapoi. Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că relația sa cu președintele SUA „a început prost”. Înainte de a prelua puterea, Joe Biden l-a catalogat pe liderul turc drept un autocrat și și-a exprimat sprijinul pentru opoziție. Mai mult, în ciuda avertismentelor americane, Erdogan a declarat după recenta întâlnire cu Putin de la Soci: „Am avut ocazia să discutăm pe larg ce măsuri trebuie luate în producția de motoare pentru avioane, ce măsuri trebuie luate în ceea ce privește avioanele de luptă”, a spus el, adăugând că alte măsuri ar putea include construirea de nave și submarine.