Evenimentul Zilei > International > SUA, avertisment sumbru: Euro ar putea SĂ DISPARĂ în 18 luni
SUA, avertisment sumbru:  Euro ar putea SĂ DISPARĂ în 18 luni

SUA, avertisment sumbru: Euro ar putea SĂ DISPARĂ în 18 luni

Ted Malloch, omul pe care președintele american Donald Trump îl vrea ambasador al SUA la Bruxelles, dă un avertisment sumbru cu privire la soarta monedei unice europene. Euro ar putea dispărea în 18 luni, avertizează Mulloch, fost secretar-adjunct al ONU, relatează BBC.
Pentru Ted Mulloch, profesor de economie la Henley Business School, moneda euro, la fel ca și UE, a servit direct intereselor Germaniei, iar acest lucru s-ar putea întoarce ca un bumerang împotriva construcției de pe continentul european.
 
"Aș reduce expunerea pe piața euro. Valuta aceasta nu e doar pe punctul de a ceda, ci chiar ar putea dispărea într-un an, un an și jumătate. Nu sunt singurul economist care vede lucrurile astfel. Joseph Stiglitz, spre exemplu, a scris o întreagă carte despre acest lucru", susține Mulloch.
 
În același timp, Marea Britanie pare favorizată în a obține o înțelegere bilaterală avantajoasă cu SUA în următoarele luni, prin prisma deciziei premierului Theresa May de a continua procesul de separare de UE.
 
"Cred că președintele Trump se opune organizațiilor suprastatale. El crede în națiuni, în relații bilaterale, iar, din acest punct de vedere, ar putea considera că UE și-a depășit rolul", afirmă omul care ar putea reprezenta SUA la Bruxelles.
 
"Personal, nu sunt asa sigur ca vom mai avea o Uniune Europeana cu care sa purtam negocieri pe tema liberului schimb", a mai spus profesorul Ted Mulloch, titrează activenews.ro