După trei săptămâni de tratative strânse cu executivul israelian, administraţia Obama a renunţat la eforturile de a convinge statul evreu să suspende procesul de colonizare din Cisiordania pentru alte trei luni, a dezvăluit un oficial american pentru cotidianul New York Times.
Washingtonul a luat această decizie după ce oficialii americani şi-au dat seama că, chiar şi în situaţia în care ar executivul de la Ierusalim ar fi acceptat noul moratoriu, nu ar fi fost timp destul pentru ca negocierile israeliano-palestiniene să înregistreze un progres semnificativ. Autoritatea palestiniană pusese drept condiţie de bază pentru continuarea tratativelor de pace suspendarea colonizării în Cisiordania.
"Am depus eforturi susţinute şi fiecare a încercat cu bună credinţă să determine reluarea negocierilor directe. Dar o eventuală extindere nu ar fi rezolvat nimic", a declarat oficialul american sub protecţia anonimatului.
Analiştii consideră înţeleaptă decizia Washingtonului. "Din punctul meu de vedere, administraţia se conformează realităţii. După cel mai probabil scenariu, un nou moratoriu i-ar fi oferit doar un mic răgaz după care s-ar fi lovit de aceeaşi criză", a explicat Robert Malley, negociator de pace în timpul administraţiei Clinton.
Deşi premierul Benjamin Netanyahu şi secretarul american de Stat Hillary Clinton au schiţat termenii unui acord de suspendare a colonizării în teritoriile palestiniene, şeful guvernului israelian a subliniat că nu îi va putea convinge pe membrii executivului să voteze moratoriul în lipsa unor garanţii scrise din partea SUA. Aceste garanţii nu au fost oferită însă de Washington.
Între timp, palestinienii şi-au schimbat poziţia, subliniind că orice moratoriu impus colonizării în Cisiordania trebuie să includă şi Ierusalimul de Est, o condiţie pe care executivul israelian de dreapta de nu ar fi aprobat-o niciodată.
Analiştii mai apreciază că, deşi oarecum stânjenitoare pentru Washington, decizia de a renunţa la eforturile de a covinge Israelul să impună un nou moratoriu poate duce la reevaluarea discuţiilor între cele două părţi astfel încât, pe viitor, să nu mai fie centrate pe un singur subiect şi să aibă în consecinţă un spaţiu de manevră mai mare.